Ugrás a tartalomra
Pixabay/AmrThele

Pomeren je početak primene vakcine za decu u EU

2021.12.01
17:26
Forrás
Pannon RTV, MTI
Distribucija vakcina protiv nove vrste korona virusa, namenjenih za decu između 5 i 11 godina, razvijenih u Evropskoj uniji, kao saradnja nemačkog Bionteka i američkog Fajzera, počeće nedelju dana ranije od planiranog.

Jens Špan, nemački ministar zdravlja, je na svom Twiter nalogu napisao da su uspeli da obezbede da vakcina bude isporučena deci širom EU nedelju dana ranije, a to tvrdi i proizvođač. To je dobra vest usred pandemije i „važna je za roditelje i decu koji žele da se zaštite" - napisao je ministar.

Jens Špan je nedavno na jednoj konferenciji za novinare rekao da će Nemačka sa prvim pošljkama dobiti 2,4 miliona vakcina koje se daju u dve doze, tako da se većina od ukupno 4,5 miliona dece koja se može vakcinisati, može biti brzo vakcinisano. Nove isporuke se očekuju u prvim mesecima 2022.godine.

Evropska agencija za lekove (EMA), koja ima ulogu nadležnog organa za kontrolu lekova u EU, već je 25.novembra odobrio širu upotrebu dečije vakcine Fajzer/Biontek. Relativno dugo vreme između odobrenja i isporuke je neophodno zbog toga što je, iako se radi o istoj vakcini koja se primenjuje kod osoba starijih od 12 godina, doza manja – 10 mikrograma umesto 30 mikrograma – pa se ampule koje sadrže serum pune na drugačiji način.

Evropska Unija
deca
vakcina

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.