Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ponovo je krenula kupovna groznica

2022.01.04
14:34
2022.01.04
16:09
Forrás
Pannon RTV
Pravoslavni vernici počeli su pripreme za Božić. Na Mlečnoj pijaci u Subotici mogu da nabave gotovo sve: ribu, svinjsko i jagnjeće meso, ali i badnjak, odnosno granu hrasta.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Na Mlečnoj pijaci ponovo je živa pretpraznična atmosfera. Mnogi kupuju za predstojeći božićni praznik. U jednoj mesari nam kažu u ovo vreme kupci između ostalog traže komade koji idu u pihtiju, kao i mleveno meso za sarmu.

„ Traže prasetinu i jagnjetinu.

- Vi to sve imate?

- Uglavnom imamo sve. Trudimo se da imamo sve.

- Možete li nam reći cene?

- Jagnjetina je 820, prasetina 570, mleveno svinjsko meso 600 dinara" kaže nam Damir Vidaković, mesar.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Romina Jurić prodaje smrznutu ribu i povrće. Očekuju da će najviše kupaca imati u sredu i četvrtak.

„Bliži se pravoslavni Božić, tako da će sada ići riba, smrznuta. Najviše ljudi kupuju oslić i šarana."

Pogledali smo i kakve su cene namirnica potrebnih za kolače. Šljive bez koštica staju 600 dinara za kilogram, kajsije su 900 dinara, lešnik je 1.000 dinara, a orasi od 1.300 do 1.500 dinara kod prodavaca na subotičkoj Mlečnoj pijaci.

„Za srpski Božić najviše se kupuje šljiva, smokva, lešnik. Da bude što šarenije, što više vrsta, da praznik bude što bogatiji, i godina. Kupuju bademe, pečene bademe, sušene kajsije, datule" nabraja Ibolja Stipančević.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Slavica Laušev je već pazarila sve što će joj biti potrebno za božićni jelovnik.

„Česnica je prva da se napravi, ujutru rano. Kada ustaneš, prvo to da uradiš, pa se stavlja pečenje i sve ostalo. Supa se pravi i priloga više vrsta, sitnih kolača i torte. Svega ima."

Na Mlečnoj pijaci u Subotici može se kupiti i badnjak, grana hrasta. Radica Stojčevska kaže da će ove godine biti sama za Božić, skromno će proslaviti, ali je to svakako potrebno.

„ Mi kupujemo badnjak.

- Gde se stavlja badnjak?

- Pa, negde u kuću, gde ima zgodno mesto. A ovo jedno nosimo na groblje.

- Šta spremate?

- Obično pasulj, to je kao osnovno, i onda svako po želji. Prave se pogačice sa paricom i mi pravimo pite sa kupusom."

Po tradiciji, pravoslavni vernici, 6. januara za svoje domaćinstvo poseku drvo badnjaka u šumi, ali ga sada mnogi kupuju i na pijaci.

kupovna groznica
božić
pravoslavni vernici
Mlečna pijaca
Subotica

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.