Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ponovo je povećan broj migranata na severu Vojvodine

2020-06-30
17:19
2020-06-30
17:29
Forrás
Pannon RTV
Policija i vojnici su samo tokom proteklog vikenda uhvatili 229 migranata – navodi se u saopštenju Glavne državne policijske kapetanije u Mađarskoj, koje je izdato u ponedeljak.

Migranti u Horgošu provaljuju u prazne kuće -  objašnjavaju meštani, kojima je već prilično dosta ove situacije.

Migranti ponovo pristižu u pogranična naselja, u manjim ili većim grupama. Njihov cilj je da što pre stignu na teritoriju Evropske unije: „Dolazim iz Maroka, spavamo u kampu u Subotici, a nakon toga želimo da odemo u Mađarsku, pa u Austriju i na kraju u Nemačku."

„Ovde, u Srbiji sam već šest dana. Želim da odem u Mađarsku."

Meštani Horgoša su zabrinuti zbog sve većeg prisustva migranata. Ilegalni imigranti uglavnom provaljuju u napuštene kuće, a u nekima od njih provode i nekoliko dana.

Marija Feješ, Horgoš:

„- Nema nikoga da se brine o praznim kućama. Do sada su policija i odgovorni ljudi uvek bili ovde, pravilno i na vreme, i terali su migrante. To je sve što mogu da kažem. I dalje čuvam ulicu, kako ne bi bilo problema sa praznim kućama.

- Da li često provaljuju u prazne kuće?

- Svakog dana. Kad smo kod kuće, jer idemo u Budimpeštu svake tri ili četiri nedelje, i oni provaljuju svaki dan. Tada ulica utihne, oni krenu u prazne kuće, nema nikoga da ih posmatra, i na miru mogu da prave nered

Prema mišljenju stanovnika Horgoša, ozbiljan problem predstavlja to što u mnogim slučajevima, kada provale prijave policiji, patrole izlaze na teren tek satima kasnije. Meštani tvrde da migranti imaju i svoje pomagače.

Karolj Valkovič, Horgoš: „Neki im pokazuju koja je kuća slobodna, tu niko ne živi ovde, i vi možete bez problema tu da prespavate. To je sve što znam. Već smo videli kada su ih vodili Javili smo policiji, ali prođe i sat ili dva dok oni stignu. Do tada migranti odu."

Tokom epidemije koronavirusa, migranti su morali da borave u kampovima koji su za njih namenjeni. Međutim, nakon ukidanja mera, ilegalni imigranti ponovo mogu slobodno da se kreću na teritoriji Srbije, što takođe objašnjava njihovo sve veće prisustvo širom Vojvodine.

migranti
Horgoš
Kanjiža

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije