Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ponovo se udružili ratari Oroma i Čantavira

2019-06-11
20:06
Forrás
Pannon RTV
Meštani su preorali pet kilometara prometnog zemljanog puta između dva sela koje je bilo u izuzetno lošem stanju, te su odluči da sami reše ovaj problem.

Deonica duža od pet kilometara bila je već neupotrebljiva. Teško se saobraćalo čak i traktorima, zbog toga su poljoprivrednici dva sela odlučili da prvo preoru, a onda mašinama izgrabuljaju trasu kako bi svi mogli da koriste prometni put. „Ovako traktorom možemo da stignemo za pola sata. Kada je put bio loš, blatnjav, onda automobilom uopšte nismo mogli da vozimo, a traktorom je trebalo sat vremena. Sada treba 10 do 15 minuta" kaže Tamaš Lošonc, organizator, Orom.

Po zemljanom putu između dva naselja ne voze samo poljoprivredne mašine. Mnogi iz Oroma odlaze u kupovinu u Čantavir, a ovaj put je kraći i za recimo Kanjižu. „U Čantavir idemo po stočnu hranu, ovamo donosimo stoku, i po razne delove ovuda idemo do Čantavira" kaže Karolj Česko, Orom.

U akciji je učestvovalo 30 traktorista koji su posao završili za dva sata. Poljoprivrednicima je gorivo obezbedila mesna zajednica Orom. „Mi svake godine doprinesemo sa gorivom, i iz budžeta mesne zajednice ove godine smo obezbedili za ove namene 15 litara dizela kako bi i motivisali poljoprivrednike" kaže Robert Leko, predsednik Saveta, MZ Orom.

Predsednik Saveta dodaje da bi asfaltiranje ove deonice puta zahtevalo investiciju u visini od 500 do 600 miliona dinara. Planska dokumentacija je već urađena, ali ne znaju kada bi mogla da bude realizovana jer još čekaju na podršku.

Orom
Čantavir

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije