Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Ponovo zatvorena Štrosmajerova ulica, zahtevi nepromenjeni

2022.08.16
15:18
2022.08.16
18:59
Forrás
Pannon RTV
Ni dalje nema sporazuma između poljoprivrednika koji protestuju širom Srbije i vlade.

Zahtevi poljoprivrednih proizvođača su nepromenjeni, bore se za ublažavanje štete nastale sušom, pristojne otkupne cene i povlašćene cene goriva. U Subotici je danas popodne pod blokadu stavljena Štrosmajerova ulica.

Centar Subotice je u utorak ponovo bio pun radnih mašina. Nezadovoljni ratari su traktore ponovo dovezli u okolinu gradske kuće. Rešenje za tešku situaciju poljoprivrednici očekuju od republičke vlasti i gradske uprave.

Devid Horvat, Čantavir: „Naše najveće nezadovoljstvo je što ne žele da priznaju štetu od suše, to je najveći problem, uz to, visoke cene nafte, pa i subvencije. Smatramo da je podrška veoma niska, gotovo ništa ne pokriva".

Poljoprivrednik iz Čantavira je dodao da bi im mnogo značilo ako bi se cena goriva za radne mašine smanjila na 140-150 dinara, kao i ukinulo ograničenje količine koja se može dnevno točiti.

Pannon RTV/Gál Hermina

Meštani razumeju nezadovoljstvo poljoprivrednika, ali ne prihvataju svi blagonaklono zatvaranje centra grada i njegovog najvećeg saobraćajnog čvorišta: „Oni sprečavaju ljude da se slobodno kreću i govore. Postoji sloboda govora, zato kažem da ih podržavam, ali ne treba da se ponašaju da blokiraju mene ili nas, jer mi ionako ne možemo da im pomognemo. Ko može da pomogne je oko gradske kuće, stani tu, ne puštaj nikoga unutra i to je to, ne treba ti ni toliko traktora".

Pannon RTV/Gál Hermina

Nezadovoljni poljoprivrednici juče su vodili duže pregovore sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i predstavnicima prerađivača suncokreta. Sa kabinetom su se dogovorili oko premije za mleko, ali ne i o ceni suncokreta. Ovo su posle konsultacija rekli nezadovoljni ratari.

Miroslav Matković, organizator: „U zgradi vlade smo skoro devet sati pričali o suncokretu. Ni danas mi nije jasno šta su prerađivači ponudili. Tražimo 75 dinara za kilogram, koliko bi poljoprivrednik dobio, a posle šest sati prerađivači su rekli da mogu da plate nešto manje od 50 dinara plus porez. Bio je to šok i za premijerku, a i za nas".

Pannon RTV/Gál Hermina

Protestanti od gradonačelnika Subotice Stevana Bakića traže da osnuje radnu grupu koja bi zvanično proglasila sušu i procenila štetu. Izveštaj bi trebalo da prihvati Skupština grada Subotice i da ga potom uputi vladi i nadležnom ministarstvu, gde bi odlučili o visini sanacije.

Da bi naglasili svoje zahteve, poljoprivrednici su između 13 i 15 časova ponovo zatvorili Štrosmajerovu ulicu u Subotici. Zbog samovoljnog zatvaranja puteva, posebno međunarodnog puta kod hotela Patrija, poljoprivrednici bi mogli očekivati prekršajni postupak ako bi policija počela da ih kažnjava. Međutim, prema rečima advokata kojeg smo kontaktirali, male su šanse za pomenuto, jer je i državi u interesu da se situacija što pre reši, a ovakva zvanična akcija bi dodatno rasbesnela ionako tešku situaciju - rekao je advokat našoj ekipi.

ratari
Subotica
poljoprivreda
poljoprivrednici

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.