Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Popis 2022 – Koja pitanja nas čekaju u upitniku?

2022.09.27
16:20
2022.09.27
19:11
Forrás
Pannon RTV
Popisivači će posao započeti u subotu ujutru od 8 časova. U opštini Kanjiža uz pomoć sedam instruktora, popis će narednih sedmica obavljati 50 popisivača.

Popisivači će kod sebe imati identifikacionu karticu sa svojom slikom, identifikacionim brojem, i na taj način mogu da se legitimišu, dok će podatke sakupljati uz pomoć laptopa, elektronskim putem. Popisivači će u jednom domaćinstvu provoditi oko pola sata i postaviti blizu 80 pitanja.

„Među njima su pitanja koja su obavezna i koja se odnose na pol, starost, školsku spremu, ekonomsku aktivnost ispitanika. Isto tako, ima i onih pitanja koja se odnose na veru, naciju, maternji jezik i koja nisu obavezna, ali preporučuje se da se i na njih odgovori kako bi na kraju dobili što jasniju i potpuniju sliku“ kaže Kornelija Fejstamer, članica Popisne komisije opštine Kanjiža.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Za popis ne treba da se pripreme samo popisivači, već i građani. Ištvan Abel jedan od instruktora popisivača ističe da je dobro ukoliko građani ranije pripreme određene podatke, na primer broj stanara u domaćinstvu, ali su važni i podaci o veličini stambene jedinice. Ukoliko neko nije kod kuće, ostavlja mu se obaveštenje sa telefonskim brojem na koji treba što pre da se javi.

„Radimo zajedno, opšti je interes. Ukoliko neko ne kaže tačne podatke, to izaziva neprijatnosti i meni i popisivaču, odnosno i onom građaninu kasnije može da izazove neprijatnosti. Dakle, nema potrebe da se ne daju tačni podaci, ti podaci neće završiti u poreskoj upravi niti bilo gde drugde, gde ne bi volela stranka, već su to isključivo statistički podaci“ kaže Ištvan Abel, instruktor popisivača u Kanjiži.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Instruktor naglašava da će podaci sakupljeni tokom popisa biti obrađeni u najvećoj mogućoj tajnosti.

popis stanovništva
upitnik

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.