Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Porodica Kiš Bičkei iz Utrina udomljuje najviše lasta

2019-06-25
21:48
Forrás
Pannon RTV
Pobednik takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" za 2019. godinu je porodica Kiš Bičkei iz sela Utrine.

Na takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavilo se 44 domaćinstava sa 590 gnezda i 3540 ptica, koje dnevno pojedu preko 3 miliona insekata. Domaćinstvo Norberta Kiš Bičkeija ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta. U njihovom otvorenoj štali je velik promet. Gladna usta malih lasta u gnezdima čekaju da im se donesu insekti. Odrasli stalno lete da ih nahrane. Ovo im je omiljeno mesto, ima čak 48 gnezda. Norberta je prijavila njegova mlađa sestra, a on nije ni računao da će njihova farma biti tako posebna. Laste su tu otkako farma postoji, a domaćini se ne upuštaju u intervencije života lasti, mirno žive jedni pored drugih.

Norbert Kiš Bičkei kaže da se broj lasti menja iz godine u godinu, dva puta godišnje se izležu, što znači da će 48 gnezda i parova krajem avgusta imati oko 400 lasta koje će leteti i cvrkutati oko salaša, što je lep prizor i za oko a i ugodan za uho.

Broj lasta se u poslednjih 15-20 godina prepolovio zbog korišćenja hemije u poljoprivredi, onečišćenih voda, nedostatka hrane i progona. Seoske laste su takođe u opasnosti. Zbog toga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje akciju popularizacije lasta već treću godinu. Predsednik upravnog odbora Jožef Gergelj kaže da je bio na terenu nedavno i da se uverio da u domaćinstvu Kiš Bičkeijevih sa 50-60 muznih krava ima 50 gnezda od kojih je 48 naseljeno.

Povodom dobijene nagrade će porodica Kiš Bičkei dobiti tonu kuuruza koja će im biti predata 5. jula.

Utrina
Lasta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije