Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Porodični dan u Malom Iđošu

2019-09-07
18:44
2019-09-07
18:51
Forrás
Pannon RTV
Udruženje velikih porodica na sportskom terenu organizovalo je druženje kroz igru, ali i učenje o tradiciji i važnosti porodičnog života.

Anastazija Homođi čeka svoje četvrto dece. Ova mama iz Bačke Topole na internetu je saznala o Porodičnom danu u Malom Iđošu i odmah je odlučila da učestvuju jer njena deca vole ovakve manifestacije. „Raditi ručne radove, crtati, trčkarati, ovde ima i vazdušni dvorac, tako da se jako raduju."

Kroz razne aktivnosti i igre spretnosti deca su mogla da se upoznaju i sa starim narodnim običajima. „Pripremili smo im igraonicu, ali i stvaralački prostor. U Malom Iđošu, sada početkom septembra počinje krunjenje kukuruza i zato smo sve povezali sa kukuruzom. Uskoro ćemo izaći na susednu parcelu da sečemo stabljike" kaže Kornelia Tumbas, vaspitačica, Mali Iđoš.

Aktivnosti su pripremili stručni pedagozi, a tome su se priključili i članovi Udruženja penzionera iz Malog Iđoša. „Nožnim prstima treba da uhvate četkice i tako boje temperama i vodenim bojicama, ili slažu pazl" kaže Kristina Abraham, sekretar Udruženje velikih porodica, Mali Iđoš.

Na skupu je duhovnik Robert Ordog održao predavanje o porodičnim vezama. „U porodičnim odnosima na prvo mesto treba da stavimo odanost. Izgovaramo to obećanje, ali danas samo u bajci postoji ono dok nas smrt ne rastavii. Dakle, potrebna je privrženost, ljubav, intimnost, i ukoliko to možemo da izgradimo i na pravi način da delimo, onda čovek može da kaže da živi bogatim životom."

U Malom Iđošu po drugi put su organizovali Porodični dan. Arpad Kerepeš, predsednik Udruženja velikih porodica kaže: „Prisutni smo u okruženju, aktivni smo i pokazujemo vrednosti velikih porodica."

Jedan od ciljeva ovih programa je da se udruženja upoznaju, da se porodice međusobno druže i nauče ponešto o funkcionisanju porodica – kaže Vilmoš Križan, predsednik Saveza udruženja velikih porodica Vojvodine. „Ovo su prilike kada su cele porodice zajedno, roditelji, dede i bake, deca. Ne samo da se druže i zabavljaju, već na ovim susretima održavamo i predavanja posvećena porodici."

Organizovanje skupa pomogla je i Pokrajina.

porodični dan
Mali Iđoš

Slične vesti

Najnovije

21:39, Frissítve: 21:45

Dan opštine Ada

1835. godine gradu su dodelili dozvolu za održavanje slobodnog vašara, i kao rezultat toga, naselje i zanatska industrija su postigle ogroman napredak.

Najčitanije