Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Poruke iz prošlosti za budućnost

2019-06-15
08:20
2019-06-15
08:39
Forrás
Pannon RTV
Košut Lajoš nam poručuje...rečju-slikom-zvukom, pod ovim nazivom mađarski glumci amateri izveli su predstavu u pozorištu „Kostolanji Deže".

Program je organizovao Generalni konzulat Mađarske u Subotici po treći put, sa ciljem da i ovo diplomatsko predstavništvo omogući prostor za nastupe vojvođanskih mađarskih glumaca amatera.

Na scenu su prvo stupila dva člana Plesne grupe „Kamara" iz Malog Iđoša sa hajdu igrama. „Od igara sa oružjem prikazali smo jedan mali deo. Od ostalog prikazaćemo verbunk koreografiju sa plesom iz Šarkozija i Deča" kaže Čaba Paćarek, umetnički rukovodilac, plesna grupa.

Generalni konzulat Mađarske u Subotici svake godini nastoji da izgradi vezu između nacionalne prošlosti i sadašnjosti. U okviru toga i vojvođanska mađarska drutšva dobiju priliku da se predstave – kaže Aron Šutuš, predsednik Saveza mađarskih kulturnih društava Vojvodine. „Ove predstave još mogu da se usmere i usmeravaju. Dakle, radi se o jednom stvaralačkom procesu. Odvija se jedan veoma intenzivan stvaralački proces, jer nastaju za svega jednu do dve sedmice. Nakon toga mogu samo da se obogaćuju."

Ove godine učesnici su stigli iz Zrenjanina, Feketića, Sente i Malog Iđoša. „Svi su doneli nešto posebno. Treba reći da je to što su doneli bilo iznenađenje za sve, jer je ovo bio i poziv. Mi smo zadali temu, čiji je naslovi bio „Košut Lajoš nam poručuje...rečju,slikom,zvukom" i oni su nam pokazali šta pod tim podrazumevaju" kaže Serena Gombar, konzul, Generalni konzulat Mađarske u Subotici.

Ostvarenje programa pomogli su Glavno odeljenje za kulturnu diplomatiju mađarskog Ministarstva za spoljnu ekonomiju i inostrane poslove, kao i Nacionalnog fonda za kulturu. 

predstava
Generalni konzulat Mađarske
pozorište

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije