Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Porušeni spomenici na groblju u Čantaviru

2020-01-26
19:27
2020-01-27
19:15
Forrás
Pannon RTV
Tokom vikenda nepoznati počinioci uništili su gotovo sto godina stare spomenike na groblju u Čantaviru načinivši veliku štetu. Meštane je zaprepastio i potresao ovaj slučaj.

Rozalia Vereb iz Čantavira je iz lokalnih medija saznala šta su uradili vandali. Njen deda je sahranjen u grobnici na malom groblju, zbog toga ju je sve ovo potreslo. U nedelju oko podne već je podnela i prijavu.

„Strašno. Duša me boli. Slomili su krstove, išutirali ih, izvukli iz zemlje. Ovaj osećaj se ne može opisati, ovo što sam osetila kada sam videla šta nas je dočekalo ovde prepodne kada smo došli da vidimo da li je stvarno istina" kaže Rozalia Vereb, Čantavir.

Na fotografijama je vidljivo da su nasumice rušili kamene spomenika na malom groblju u Čantaviru. Prema nezvaničnim informacijama policija je već pronašla počinioce.

U ovom delu groblja nalaze se isključivo kamene grobnice, u ovom delu se sada ni ne obavljaju sahrane, te će vraćanje na mesto spomenika koji potiču iz prošlog veka skupo stajati staraoca, Preduzeće „Komval" kaže Ferenc Der, direktor firme. Ima među njima i takvih koje nije moguće vratiti, dodao je.

„Ovo je deo sa grobnicama koje su veoma stare. Oni koji su tu, većina ih je umrla pre sto godina. Oštećeno je 18 spomenika. Ima vrednih spomenika koji su slomljeni, ima gde su samo porušeni. Smatram da će to, u novčanom iznosu, koštati nekoliko stotina hiljada dinara" kaže Ferenc Der, direktor Preduzeće „Komval" Čantavir.

Mada su građani to već učinili, preduzeće će u ponedeljak podneti i zvaničnu prijavu – kaže direktor.

groblje
Čantavir

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.