Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Posao za osobe sa invaliditetom

2019-04-18
20:25
2019-04-18
20:30
Forrás
Pannon RTV
Kroz IPA projekat lakše do posla u Kanjiži i Segedinu.

Uskoro se završava IPA projekat realizovan između Kanjiže i Segedina čiji je glavni cilj bio upošljavanje osoba sa invaliditetom. O rezultatima i uspesima u Kanjiži i Horgošu govoreno je na završnoj konferenciji.

Zahvaljujući zajedničkom radu koji je trajao 15 meseci u Kanjiži su četiri osobe sa invaliditetom dobile posao. Osim toga, obučeno je i petoro mentora. Ibolja Sakač, rukovodilac dnevnog boravka u kanjiškom Centru za socijalni rad smatra da u regionu ima prostora za napredak u ovoj  oblasti. „Poslodavci raspolažu sa malo iskustva i malo informacija kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te zakon koji je na snazi u Srbiji i ne mogu u potpunosti da primene".

Partner Kanjiže u ovom projektu bilo je segedinsko neprofitno društvo za osobe sa autizmom „Sivarvanj" koje je uspelo da obezbedi posao za 15 osoba sa invaliditetom. „Postoji potreba za ovim tipom projekata i pomoći za osobe sa invaliditetom, ali ne samo njima već i potencijalnim poslodavcima" kaže gospođa Kartal, rukovodilac Kancelarije.

Čaba Tolnai, direktor opštinskog Centra za socijalni rad u Kanjiži kaže da je nedostatak informacija izazvao najveći problem između radnika i poslodavaca. „Stanje i činjenicu da neko ima invaliditet, mnogi ne shvataju već smatraju da su to osobe – govorim iz iskustva – koje su prikovane za invalidsku stolicu, a to nije tako. Potrebno je upoznati i širu zajednicu sa ovim osobama".

Ukupna vrednost projekta je bila 100 hiljada evra, od čega je osim na obuku i podsticanje zapošljavanja, u dnevnom boravku organizovano i više radionica pogodnih za radna zanimanja. Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža tim povodom kaže: „Grnčarska radionica, staklena bašta, radionica za izradu sapuna, sve ove aktivnosti doneće kvalitetan napredak u životu ustanove, kao i onima koji rade u ovoj oblasti, tako i za one mlade koji koriste ove usluge to će biti značajan iskorak".

Robert Fejstamer je dodao da je opština Kanjiža uspehu projekta doprinela sa 600 hiljada dinara.

posao
osobe sa invaliditetom
Kanjiža
Segedin
IPA projekat

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.