Ugrás a tartalomra

Poseta Kući starih zanata u Senti

2019-10-20
22:38
2019-10-20
22:47
Forrás
Pannon RTV
Posetioci svaki dan mogu da posete Kuću starih zanata i, između ostalog, vide i više od veka staru, nagrađivanu kovačnicu.

Muzej, koji može da se poseti vikendom,  nastao je  od ogromne privatne zbirke koja se bavila pre svega lokalnim majstorima i zanatlijama. Tako se na ovom prostoru do detalja može upoznati nekadašnja kovačka radionica i sodara iz prošlog veka.

Na  vođenju kroz postavku Kuće starih zanata koja je organizovana u nedelju zavirao je i gramofon star više od sto godina. Posetioci su mogli da upoznaju i pribor koji je koristio nekadašnji sodadžija Šandor Kapaš.

Za vikend su neprestano stizali gosti koji su bili radoznali kako su u proteklih gotovo dvesta godina nastajali predmeti iz svakodnevice. U nedeljnoj grupi bila je i Jolanka Kapaš, koja je bila jedna od poslednjih radnica nekadašnjeg preduzeća. Ono što je u početku trebala biti mala ispomoć, pretvorilo se u deset godina punjenja i raznošenja soda vode.

„Podigla bih košaru, on je jednom rukom mogao da stavi flašu, ali je posle trebalo da je držim kako bi stisnuo pedalu, i pustio vodu. Kada on nije gledao, pokušala sam da napunim jednu flašu od pola litre, pa i od litre, i uspelo je. Suprug je video, pripretio mi je šakom, ali posle je sve lepo krenulo", priča Jolanka Kapaš, Senta.

Senćanska ustanova ove godine obnovila  je radionice čuvenih lokalnih majstora i njihove zanate. Od dvoje istaknutih, oboje su krajem prošlog veka zatvorili svoje kapije, i nestale su radionice koje je vodilo nekoliko generacija.

Arpad Pece, antikvar, osnivač Kuće starih zanata u Senti kaže: „Druga radionica koju smo izdvojili je kovačnica čika Geze Tot Bojnika. Tokom tri generacije je nastavljan ovaj zanat, i čika Geza je bio poslednji. Marija Tot Bojnik, njegova supruga ispričala je zanimljive događaje iz prošlosti."

Kuća starih zanata u Senti svakodnevno očekuje zainteresovane posetioce. Nakon prethodne najave, moguće ju je poseti bilo kojeg dana, od ujutru do uveče. Postavka broji preko 10 hiljada eksponata. Ukoliko se želi posetiti i bivša ordinacija dr Milivoja Borđoškog, hirurga, u nekadašnjoj kući direktora bolnice, termin posete se može dogovoriti na telefon 063-896-47-80.

Senta
Kuća starih zanata

Slične vesti

Most

08:41, Frissítve: 08:47

Ámokfutás egy kínai iskolában

Tanulókat és iskolai dolgozókat sebesített meg egy biztonsági őr egy dél-kínai általános iskolában - közölte a helyi sajtó.

Najnovije

Népszerű

Najčitanije