Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Poskupljuje i letovanje

2022.05.16
15:18
2022.05.16
17:42
Forrás
Pannon RTV
Inflacija i rast cena izazvani ratom u Ukrajini neće poštedeti ni sektor turizma. Cene goriva stalno rastu, pa su zbog toga i prevoznici i turističke agencije primorane da prilagođavaju i svoje ponude.

Svi oni koji ove godine budu išli na letovanje, prema mišljenju stručnjaka, mogu očekivati značajna poskupljenja.

Pannon RTV

Oni koji žele da idu na letovanje već planiraju moguće lokacije i termine. Neki od njih prevoz i smeštaj rešavati sami, dok će drugi to raditi preko preko agencije.

Milica Klindo: „Planiram, kao i prošle godine, da idem u Crnu Goru sa društvom, međutim sad sam treća godina Medicinskog fakulteta, pa ću videti. Ako isplaniram sve kako sam htela, ako dam budžet, onda ću verovatno otići."

Nataša Aćanski: „Planiramo u septembru, kad bule malo zatišje gužve. Sutomore, volimo Crnu Goru. Zato smo došli u agenciju, da se informišemo."

Pannon RTV

Pored zemalja u okruženju, popularne destinacije su Grčka, Egipat, Turska i Italija. Pored samih lokacija, postoji i veliki izbor različitih cenovnih kategorija. Za godinu dana su, međutim, porasli i troškovi goriva, avionskih karata i smeštaja, a to utiče i na unapred kupljene aranžmane.

Nataša Šopot, agent za putovanja, Novi Sad: „Kada dođe do povećanja tih cena, strankama se to predoči pred put. Ako je stvarno neka velika problematika i nisu u mogućnosti da to doplate, naravno da se traži neko drugo rešenje, nekako da im se izađe u susret, u smislu da se nađe neka malo povoljnija ponuda, ili bi mogli ponovo da se uklope možda u tu neku cenu, ili nešto drugo. U krajnjem slučaju, ako im baš ništa ne odgovara, naravno uvek smo tu da regulišemo, u smislu da im vratimo novac."

Pannon RTV

Najveće povećanje cena se može uočiti kod putovanja avionom, posebno za čarter letove, jer u njihovom slučaju cene goriva iznose 35 odsto od ukupne cene. Svakako se mora računati na poskupljenje od oko 30 odsto.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije: „Kada zakupljujemo sada autobuse, prevoznici su podigli cene svojih usluga. Ali kada govorimo o tim cenama, cene su drastično manje od aviona. Cena, recimo prosečne karte do Grčke, koja je nama najzanimljivija, je koštala negde oko 60-ak eura, znači ne treba očekivati više od 10 do 12 eura, nekih 20 do 25 posto, ali kažemo, u nominalnom iznosu negde 15-ak eura ne bi trebalo da to poskupljenje bude više."

letovanje
inflacija
turizam

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.