Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Poskupljuje junetina u Srbiji

2018-12-11
21:40
Forrás
Pannon RTV
Razlog poskupljenja je što od naredne godine za 40 odsto raste izvoz goveđeg mesa u Tursku. Trenutno, u prodavnicama kilogram junetine staje i do 700 dinara.

Sve ređe se u mesarama u Kanjiži može pronaći kvalitetno juneće meso. Gizela Dobo kaže da ono čega ima je skupo, i sve ređe je na trpezi. „Volela bih svake sedmice da skuvam junetinu u supi, i još sos od paradajza i ne treba ti ništa više. Dobro bi bilo kada bi se moglo".

Trenutno je cena junetine u mesarama između 500 i 700 dinara. Ištvan Komloši kaže da oni jedu junetinu jer i sami imaju grlo u uzgoju. „Mi jedemo jer i koljemo june, kod sestre držim i mi koljemo. Jedemo godišnje između 10 do 15 kilograma, što je jako malo".

Srbija bi u 2019. godini želela da za 40 odsto poveća izvoz junetine u Tursku, što znači da bi umesto dosadašnjih 25 miliona evra, izvoz junetine porastao na 35 miliona evra.

Mesari smatraju da će od naredne godine juneće mesto biti skuplje. Janoš Domonkoš, mesar u Kanjiži kaže: „Može se očekivati poskupljenje jer su inostrane cene više nego u Srbiji, tako da treba biti spreman na to. Mislim da će teško biti održati ovaj kvalitet mesa".

Zbog izvoza rastu i subvencije za rogatu marvu. Umesto dosadašnjih 10 hiljada dinara, dobijaće se 15 hiljada državne pomoći po grlu, zato se odgajivači raduju ovakvom povećanju. Jožef Madar, odgajivač goveda iz Oroma kaže: „Potrošnja nije velika, i odgajivači će imati koristi od izvoza. Moglo je već da se primeti, jer su  tokom leta bile dobre cene, za dobro tovno grlo davalo se i 2,40 evra, čak i više od toga. To je zahvaljujući izvozu, jer smo ranije teško dobijali preko dva evra za kilogram".

Srbija želi sa ovim izvozom da pokrene govedarstvo u državi, zato osim u Tursku juneće mesto se izvozi u Kinu i Bliski Istok.

poskupljenje
junetina

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.