Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Poskupljuje junetina u Srbiji

2018-12-11
21:40
Forrás
Pannon RTV
Razlog poskupljenja je što od naredne godine za 40 odsto raste izvoz goveđeg mesa u Tursku. Trenutno, u prodavnicama kilogram junetine staje i do 700 dinara.

Sve ređe se u mesarama u Kanjiži može pronaći kvalitetno juneće meso. Gizela Dobo kaže da ono čega ima je skupo, i sve ređe je na trpezi. „Volela bih svake sedmice da skuvam junetinu u supi, i još sos od paradajza i ne treba ti ništa više. Dobro bi bilo kada bi se moglo".

Trenutno je cena junetine u mesarama između 500 i 700 dinara. Ištvan Komloši kaže da oni jedu junetinu jer i sami imaju grlo u uzgoju. „Mi jedemo jer i koljemo june, kod sestre držim i mi koljemo. Jedemo godišnje između 10 do 15 kilograma, što je jako malo".

Srbija bi u 2019. godini želela da za 40 odsto poveća izvoz junetine u Tursku, što znači da bi umesto dosadašnjih 25 miliona evra, izvoz junetine porastao na 35 miliona evra.

Mesari smatraju da će od naredne godine juneće mesto biti skuplje. Janoš Domonkoš, mesar u Kanjiži kaže: „Može se očekivati poskupljenje jer su inostrane cene više nego u Srbiji, tako da treba biti spreman na to. Mislim da će teško biti održati ovaj kvalitet mesa".

Zbog izvoza rastu i subvencije za rogatu marvu. Umesto dosadašnjih 10 hiljada dinara, dobijaće se 15 hiljada državne pomoći po grlu, zato se odgajivači raduju ovakvom povećanju. Jožef Madar, odgajivač goveda iz Oroma kaže: „Potrošnja nije velika, i odgajivači će imati koristi od izvoza. Moglo je već da se primeti, jer su  tokom leta bile dobre cene, za dobro tovno grlo davalo se i 2,40 evra, čak i više od toga. To je zahvaljujući izvozu, jer smo ranije teško dobijali preko dva evra za kilogram".

Srbija želi sa ovim izvozom da pokrene govedarstvo u državi, zato osim u Tursku juneće mesto se izvozi u Kinu i Bliski Istok.

poskupljenje
junetina

Slične vesti

Najnovije

15:49, Frissítve: 16:00

Cveta Tisa!

Oni koji se za vikend upute na Tisu kod Kanjiže mogu da prisustvuju intezivnom plesu rečnog insekta.
13:43

Čantavir bez struje

Više od 12 časova je u prekidu snabdevanje dela Čantavira električnom energijom jer je zbog jučerašnje oluje nastavo kvar na više dalekovoda.

Najčitanije

Pokloni za trojke na Paliću

Tivadar Bunford posetio je danas trojke, a predsednik Skupštine grada u posetu bebama na Paliću nije otišao praznih ruku.