Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Posle kiše krateri puni vode na ulicama u Novom Selu

2020-06-24
18:31
2020-06-24
18:42
Forrás
Pannon RTV
Nakon svake obilnije kiše putevi prekriveni su vodom putevi u u mesnoj zajednici Novo Selo u Subotici. Meštani se već decenijama uzalud žale na ovaj problem.

U svakoj od neasfaltiranih ulica u okolini Bajskog puta, nakon veće kiše uslovi postaju nemogući. Voda stoji u izrovanim kraterima. Nije drugačije ni u ulici Sabo Geze.

„Kada je loše vreme teško je, posebno sa dečijim kolicima. Vidi se tamo na početku ulice koliko je teško. Obećali su da će 2016. biti kanalizacija, i nakon toga će dovesti u red, ali se ništa nije desilo" kaže Žužana Horvat.

Reba Matković već 25 godina se bori da se dovede u red Jasenovačka ulica. Priča kako se prilikom velikih kiša, u niži deo ulice uliva voda iz okolnih ulica tako da se tamo stvara pravo jezero.

„Kada su obilne kiše, ne možemo ni da uđemo ni da izađem iz ulice, ni hleb da kupimo, ništa. Užas. Svaki put treba da čekamo da ispumpaju vodu da nekako izađemo. Voda preplavi deo ulica. Ulica je i inače u lošem stanju, svugde stoji voda, ali u nižem delu, kod raskrsnice, ima užasno mnogo vode."

U ovom delu Jasenovačke ulice nastoje da vodu odvedu uz pomoć dva kanala i pumpe, ali u tome nemaju mnogo uspeha jer se pumpa često zaglavljuje peskom i kamenčićima koje nanosi kiša.

Čaba Šanta, rukovodilac investicija u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija" kaže: „Pre deset godina smo primetili ovaj problem da se kišnica skuplja na niskim tačkama, i da počinje da ulazi i u kuće. Tu smo načinili jedno privremeno rešenje, koje nailazi na tehničke probleme, jer dolazi do zagušenja. Trenutno su u ulici iskopana dva ispusna kanala i jedan nasip koji na kraju drugog kolektora, odnosno u mrežu trećeg reda prepumpava vodu. Naravno, kada za kratko vreme padnu ovako intenzivne kiše, onda u ulici nastaje problem."

Saradnik „Vodovoda i kanalizacije" kaže da izgrađeni kolektor 2 omogućuje odvod kanalizacione vode iz trećine mesne zajednice. Pokretanje kolektora 0 međutim čeka zbog nedostatka novca. Predsednica Saveta mesne zajednice Novo Selo Čila Goli kaže da je asfaltiranje ulica moguće samo nakon postavljanje neophodne infrastrukture.

„To je dogovoreno sa gradom i sa nadležnim komunalnim preduzećima. Na žalost ne osećamo da nam je mesna zajednica u prioritetu, jer kada se pogleda budžet grada poslednjih godina nije bilo velikih investicija u mesne zajednice. Nezavisno od toga što ljudi, već zabrinuti, pitaju kada će biti asfalt. Zvaničan put je taj da prvo treba da bude infrastruktura, a asfalt dolazi u poslednjoj fazi. Dok nema kanalizacije, ne može biti ni asfalta" kaže Čila Goli, predsednica Saveta mesne zajednice Novo Selo.

Kada će se konačno rešiti problemi stanovnika u ovim ulicama, ni dalje se ne zna.

Novo Selo
Subotica
ulica
voda
kiša
pljusak
Bajski

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.