Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Poslednja doterivanja na pruzi Subotica – Segedin

2022.05.23
15:11
2022.05.23
16:11
Forrás
Panon RTV
Srpska deonica pruge Subotica – Segedin završena je 97 odsto. U toku su poslednja doterivanja.

Očekuje se da već ove godine, od kraja avgusta krene teretni saobraćaj između gradova severne Bačke i južne Mađarske, dok će putnički saobraćaj, kako se planira, krenuti s jeseni 2023. godine. Ipak, saobraćaj unutar zemlje može i ranije za započne.

Pruga Subotica – Segedin, u delu koji se nalazi u Srbiji, biće funkcionalan najkasnije početkom jula. Očekuje  se da do kraja avgusta i sa mađarske strane završe neophodne radove, i od toga trenutka umesto voza koji saobraća između Kiškunhalaša i Subotice, teretni saobraćaj će ići između Segedina i Subotice. To je neophodno i kako bi se železnička trasa Kiškunhalaš-Subotica obnovila uz potpuni prekid saobraćaja, isto kao i deonica brze pruge od Novog Sada do državne granice.

„Železnička oprema stiže iz Segedina ka Subotici. U ovom trenutku postoje dve mogućnosti za nastavak teretnog saobraćaja sa subotičke železničke stanice. Jedna mogućnost je kretanje banatskom železnicom, Senta-Čoka-Zrenjanin-Pančevo, a druga je železnička trasa Subotica-Sombor-Bogojevo-Novi Sad" kaže Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Železničke stanice na Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu su obnovljene u potpunosti. U objektima su već montirani uređaji koji obezbeđuju funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Između Subotice i Horgoša izgrađeno je ukupno 13 železničkih prelaza, svaki opremljen sa najmodernijom svetlosnom signalizacijom i automatskom rampom. Ova oprema postavljena je čak i na ukrštanjima pruge sa zemljanim putevima. Veoma je važno da nakon što krene saobraćaj na ovoj železničkoj trasi, građani koriste isključivo označene pružne prelaze kako bi se izbegle nesreće. Vozovi će se na ovoj deonici kretati i do 120 kilometara na čas.

Prema planovima železnički putnički saobraćaj između Subotice i Segedina počeće tek s jeseni 2023. godine. Do tada je potrebno uspostaviti sistem  carinske i pasoške kontrole između dve države, što je duga procedura.

Zato bi između Subotice i Horgoša putnički vozovi mogli početi  da saobraćaju i mnogo ranije.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

„Tražili smo, predložili smo devet parova polazaka, tri ujutru, jedan pre podne, popodne, dva rano popodne i uveče još dva para, što je ukupno devet. Mislim da bi to dobro bilo ukoliko bi se realizovalo, jer bi bilo atraktivno za ljude koji dolaze u grad, kao i za učenike, ali i za one koji bi ovamo dolazili na posao" kaže Imre Kern.

Stanovnici naselja Bački Vinogradi, Hajdukovo ili Palić koji moraju da dođu do grada kako bi obavili neke poslovne obaveze, za nekoliko trenutaka bi mogli da stignu do Subotice, dodaje Imre Kern. Na Paliću i Horgošu su izgrađeni pešački podzemni prolazi, a za osobe sa teškoćama u kretanju postoji i lift. Izgrađene su i dve nove železničke stanice, jedna je kod Javnog skladišta u Subotici, a druga, pak, na Hajdukovu, tako da će između Subotice i Horgoša voz stajati na pet mesta.

pruga
Subotica-Segedin
završen

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.