Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Poslednja teška deonica na Dakaru

2022.01.13
19:00
2022.01.13
19:07
Forrás
Pannon RTV
Na 44. Dakar reliju preostala je još poslednja deonica. Ova 11. etapa bila je poslednja ozbiljna deonica koja je takmičare stavila pred teške izazove.

Merenu etapu dugu 345 kilometara oko Bise Emanuel Đeneš je završio na 42. mestu, a Gabor Sagmajster je na 107. poziciji stigao u cilj.

Pannon RTV

Deonica vožena u četvrtak sastojala se gotovo isključivo od dina i peskovitog tla, sa tu i tamo manjim kamenitim delovima. Osim toga, posao takmičara temeljno je otežala i navigacija. Emanuel Đeneš danas izuzetno nije imao tehničkih briga, tako da je mogao dobro da napreduje i u cilj stigne kao 42. dok u ukupnom plasmanu zauzima 40-to mesto.

„Mislim da su nam pokazali sve vrste dina koje postoje i po bojama i po visinama, i po mekoći, u svemu. Dakle, imali smo crvene dine, žute dine, bele dine, sve. Imali smo jako mekane dine, gde nismo mnogo išli, mislim šest, sedam osam kilometara, ali je izvuklo snagu iz nas, toliko je bilo teško. Nisu velike, imaju tri-četiri metra u visinu, ali bilo je jako teško voziti. Osim toga staza mi se jako dopala. Danas sam uživao u delovima dina, danas se mogao dobro voziti motor. Prošli smo kroz jako lepa mesta" kaže Emanuel Đeneš, takmičar u vožnji motorom iz Rumunije.

Pannon RTV

Kako se približava kraj takmičenja, Gabor Sagmajster se sve bolje snalazi na takmičenju. U četvrtak je zabeležio jedno od svojih najboljih vremena na Dakaru, u cilj je ušao kao 107, a i u ukupnom zbiru zauzima tu poziciju.

„Mogu reći da je od ovih kilometara više od 100 kilometara bila etapa sa veoma dubokim dinama. Ali vozili smo mnogo i po kamiljoj travi, sa ovim motorom smo morali da skačemo i u jako duboke jarkove. U isušenim koritima, između veoma velikih kamenova, tako da smo jako odradili današnji dan, da bi stigli ovako u cilj. U proseku pokušao sam da obezbedim jedan siguran dobar tempo, što se i ostvarilo."

Pannon RTV

Izvan takmičenja ovu deonicu je osvojio Kevin Benavides u timu Honde, a drugi je Sem Sanderland na KTM-u, a treći Portugalac Hoakim Rodriges. Pred sutrašnji završetak Sunderland ima blizu sedam minuta prednosti u odnosu na Pabla Kvintanila.

Pannon RTV

U kategoriji automobila audi je ostvario novi uspeh. Karlos Sainc je stigao prvi na cilj što mu je ove godine druga pobeda u etapi. U zbiru prednost Nasera Al-Atiha porasla je za minut u odnosu na Sebastijana Lebela.

U 12. deonici reli stiže u Džidab nakon 163 kilometara merene deonice, i tu će na obali Crvenog mora održati tradicionalni izlazak na podijum.

Dakar reli
Sagmajster Gabor
motori

Slične vesti

Najnovije

14:17, Frissítve: 17:05

Srbija može da koristi mađarska skladišta gasa

Srbija će imati mogućnost da koristi mađarska skladišta prirodnog gasa, kako bi se pripremila za zimu – dogovor o tome su u Budimpešti postigli ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.
18:38, Frissítve: 18:48

Potrebne su nam moderne mašine i inovacije

Mnogi posetioci Sajma poljoprivrede u Novom Sadu žele da kupe savremenu mehanizaciju. Ta investicija je, međutim, veoma velika - kažu proizvođači. Svako ko može, pokušava da se razvija koristeći razne konkurse.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.