Ugrás a tartalomra
Pixabay/Erik_Karits/illusztráció

Posmatranje leptira u Bačkoj Topoli

2022.05.23
12:37
2022.05.23
15:56
Forrás
Panon RTV
Ekološko društvo „Arkus" iz Bačke Topole juče, 22. maja, na Međunarodni dan biološke raznovrsnosti održao je pešačku turu posmatranja leptira.

Tokom šetnje koja je trajala čitavo nedeljno popodne učesnici su opazili brojne leptire i insekte.

U okviru pešačke ture leptire su potražili na livadama pored Bačkotopolskog jezera uz stručno vođenje članova Ekološkog društva „Arkus". Na pešačku turu većinom su došli mališani.

„Došao sam sa rođakom na ovu turu, videli smo ose, leptire. Meni se osa najviše dopala" kaže Adam Čipe iz Bačke Topole.

Pixabay/jggrz/illusztráció

Deca su mogla da isprobaju i kako se koristi mreža za hvatanje leptira.

„Kada smo počeli da šetamo, onda su ušli u visoku travu i sa mrežom, kao da kose, uhvatili su nekoliko leptira i videli smo leptira Veliki dukat, žitnog moljca, leptira kupusara" kaže Frederik Tomić iz Bačke Topole.

Cveće racvetano po bačkotopolskim dolinama privlači različite vrste leptira. Prepoznavanje leptira na osnovu uzoraka je detaljan i ni malo jednostavan zadatak.

„Opazili smo leptira kupusara, jednostavnog Velikog dukata, Srebrnog dukata, malu kestenjastu cenonimfu, Stričkov šarenjak, i još nekoliko vrsta koje nismo pronašli u datoj knjizi, ali zato ćemo pitati naše saradnike koji se više bave leptirima od nas" kaže Edita Suturović, biolog iz Ekološkog društva „Arkus".

Povodom Međunarodnog dana biološke razvnovrsnosti Ekološko društvo „Arkus" organizovalo je pešačku turu posmatranja ptica koja je imala pre svega edukativni karakter.

„Pešačku turu posmatranja ptica ove godine smo organizovali po prvi put. Ovo je naša četvrta pešačka tura ovog proleća, i uvek se trudimo da proširimo svoje aktivnosti, bilo da je reč o leptirima ili drugim insektima. Na tome je bio naglasak, ali naravno možemo da posmatramo i ptice ovde kod Bačkotopolskog jezera" kaže Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus" iz Bačke Topole.

Naredni „Arkus"-ov program je kamp zaštite životne sredine „Čemete" koji traje od 27. juna do 2. jula, i gde očekuju mališane iz nižih razreda osnovne škole. Od 17. do 24. jula biće održan već tradicionalni „Eko kamp" koji organizuju za omladinu.

Bačka Topola
leptir
biološka raznovrsnost

Slične vesti

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.