Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Postavimo hranilice za ptice!

2020-11-25
20:02
Forrás
Pannon RTV
Stigla je zimska sezona hranjenja ptica. Važno je biti oprezan, jer u svojim nastojanjima možemo naneti više štete nego koristi.

Hranilica za ptice može se napraviti skoro od svega. Može biti izrađena od drveta, plastike ili čak i od jednostavne vreće za krompir. Obratimo pažnju na to da dopuna hrane uvek bude obezbeđena - rekao je Robert Bognar, član Društva ljubitelja prirode „Falco" iz Temerina, saradnik naše medijske kuće.

Robert Bognar, član Društva ljubitelja prirode „Falco", Temerin: „Ptice se priviknu. Nauče da je hrana tamo. Dolaze čak i u rojevima. Ako ih više ne hranimo, moguće je da će uginuti, ali verovatnije je da će otići u velikoj grupi i potražiti neko drugo mesto nakon određenog vremena. Međutim, njihov masni sloj bi u tom slučaju mogao da se stanji."

U zimskom periodu su potrebe ptica za hranom povećane. Ako ih hranimo, možemo im pomoći da prebrode taj period. Na primer, u hranilicu možemo staviti masno semenje.

„Možete napraviti i pogaču za ptice. Pogača za ptice se pravi od loja. U njega se sipaju orasi i suncokret. Otopi se. U njega se stavi žica. Kada stegne, možete ga okačiti na drvo. Nekim pticama se preporučuje staviti jabuka i kuvana šargarepa."

Važno je znati da se ptice koje jedu semena rado hrane na zemlji. Dakle, preporučuje se posipanje suncokreta na zemlju. Između ostalog, ptice se ne smeju hraniti hlebom, keksom, odnosno soljenim ili dimljenim životinjskim mastima. Hranilicu treba postaviti na mesto gde se ptice pevačice mogu sakriti pred pticama grabljivicama koje ih love. A hranjenje vodenih ptica je za njih same štetno iz nekoliko razloga.

ptica

Slične vesti

Najnovije

18:24

U Beogradu redovi za vakcinaciju

Danas je na punktu za vakcinaciju kod Beogradskog sajma bila veća gužva nego ikad pre za primanje vakcine. Zbog velikog interesovanja, u glavnom gradu Srbije, ovih dana će se otvoriti još dva punkta za vakcinaciju, na kojima će moći da se vrši masovn
17:51

„Pupljenje" u Bečeju

Sinoć je u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor" u Bečeju održan svečani program pod nazivom „Pupljenje", povodom Dana mađarske kulture. U okviru predstave publika je mogla da dobije uvid u poeziju i ljubavni život Lerinca Saboa.
16:54, Frissítve: 17:05

Pešačenje u prirodi, razgledanje okoline Horgoša

Pešačka tura, u okviru koje su zainteresovani mogli pogledaju znamenitosti u okolini Horgoša, počela je sa oko 70 učesnika. Zainteresovani su stigli iz nekoliko vojvođanskih mesta. Obilazak je organizovalo Društvo ljubitelja prirode iz Kanjiže.
16:06, Frissítve: 17:26

Vakcinacija na Novosadskom sajmu

Masovna imunizacija sprovodi se u Hali 1 Novosadskog sajma od srede. Prvog dana je vakcinisano 1300 osoba, a u petak već 2200 građana. U grad je u utorak stiglo 5500 doza kineske vakcine Sinofarm, a narednih dana isto toliko.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.