Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Postavljen kamen temeljac Hrvatske kuće u Subotici

2021.04.28
19:33
Forrás
Pannon RTV
Na ovom događaju je istaknuto da ovaj objekat predstavlja ogroman uspeh za celu hrvatsku zajednicu, i da doprinosi svesti identiteta nacionalne zajednice.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje i Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Pre svečanog programa su predstavnici pokrajinske delegacije, Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog veća održali sastanak iza zatvorenih vrata. Prema rečima Jasne Vojnić, predsednice HNV-a, prva faza izgradnje Hrvatske kuće mogla bi biti završena do kraja godine.

„Ovdje je reč o građevini, koja će biti 900 kvadrata, na dva sprata, i trenutno smo dobili sredstva za prvu fazu izgradnje, oko 350 hiljada evra."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ugovor o izgradnji Hrvatske kuće potpisan je u oktobru prošle godine. Ovu investiciju podržava i hrvatska država.

„Tu su položena tri kamena za buduću Hrvatsku kuću, Hrvatski dom. Tri kamena iz Hercegovine, Srednje Bosne i Hrvatskog Podunavlja, koji simboliziraju jedinstvo hrvatskoga naroda. Ovde je Vlada Republike Hrvatske uložila finansijska sredstva za ovu Hrvatsku kuću."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Prema rečima pokrajinske sekretarke za kulturu i informisanje Dragane Milošević, ovo je svečani trenutak za hrvatsku zajednicu koja živi u Srbiji.

„Polaganje kamena temeljca kuće,  koja će objediniti sve ono što zapravo znači kulturni identitet hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Dakle ne samo izdavačko novinska kuća „Hrvatska riječ", već  i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, čiji smo mi kao Pokrajinska Vlada i suosnivač, zajedno sa Nacinalnim savetom."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Nakon polaganja kamena temeljca, subotički biskup Slavko Večerin je osveštao kuću u izgradnji i dao blagoslov hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Na kraju događaja govor je održao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Hrvatska kuća
Subotica
Gordan Grlić Radman
Dragana Milošević
Jasna Vojnić

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!