Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Poštino kopovo pretvoreno u pepeo

2020.09.24
16:49
Forrás
Pannon RTV
Izgorelo je oko 300 hektara površine, od ukupno 976 hektara Specijalnog rezervata prirode „Slano kopovo", koje se nalazi 6 kilometara od Novog Bečeja.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Razaranje se desilo u sredu, u zoru, u Poštinom kopovu, koje je u potpunosti postalo plen vatre. Požar, koji je izbio iz do sada nerazjašnjenih razloga, primetili su čuvari prirode, u utorak oko ponoći. Odmah su alarmirali lokalnu vatrogasnu službu. Brzo su stigli na mesto događaja.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Oto Bito, čuvar prirode: „Alarmirali smo lokalnu vatrogasnu jedinicu, koja je na teren izašla sa dva vozila. Zatražili smo pomoć od još nekoliko prijatelja, a kada smo procenili da je ovde, u Poštinom kopovu, izbio tako veliki požar, alarmirana su još dva vatrogasna vozila iz Novog Miloševa. Pokušali smo da ugasimo ovaj požar sa četiri kamiona, ali pošto smo ostali bez vode, a nakon dva sata velikog napora nije bilo nikakvih rezultata, za pet sati je kompleto Poštino kopovo, od početka do kraja, i ova trava između Poštinog kopova i Slanog kopova, koja se vidi iza nas, sve je izgorelo. Samo velikoj sreći možemo da zahvalimo da požar nije prešao na Slano kopovo."

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Požar je najviše pogodio bogatu faunu i floru, koja živi na tom području, ali će isti imati i štetan uticaj na ptičji svet, koji broji više od dve stotine vrsta. Zbog požara, ravnoteža živog sveta u Slanom kopovou, najvećem slanom jezeru u toj oblasti, može se poremetiti

„Ogroman broj životinjskih i ptičjih vrsta ostalo je bez skrovišta, uprkos činjenici da već godinama tražimo od meštana, koji se ovde bave poljoprivredom, da ne pale vatru nakon skidanja useva sa svoje zemlje, jer će to naneti veliku štetu Slanom kopovu i rezervatima prirode."

Uzrok požara stručnjaci i dalje istražuju.

Poštino kopovo
pepeo
Slano Kopovo
izgoreo
vatra

Najnovije

17:13

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.