Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Postoji ogromna potreba za obilaznicom oko Temerina

2020-12-01
16:51
2020-12-01
17:35
Forrás
Pannon RTV
Na glavnoj ulici u Temerinu neprekidno se odvija putnički i teretni saobraćaj. Saobraćaj u pravcu sever-jug je intenzivan pre svega zbog blizine Novog Sada. Izgradnja obilaznice je, zbog rasterećenja ovog mesta, već dugo aktuelno pitanje.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Najduža ulica u Srbiji je već decenijama pod velikim opterećenjem. Pored automobila, na kolovoznim trakama saobraćaju i autobusi, kamioni i poljoprivredne mašine. Meštani, ali i svi drugi putnici, već dugo čekaju zaobilazni put.

Ištvan Ciganović, Temerin: „To je i više nego potrebno, pre svega zbog kamiona. U najvećoj meri uništavaju glavni put. Verujem da ne treba mnogo da se objašnjava, slika pokazuje kakvo je stanje."

Kroz glavnu ulicu dnevno prosečno prođe devet hiljada vozila, ali u periodima intenzivnijeg saobraćaja i do 12 hiljada vozila. Pored zagađenja vazduha i buke, to ima i druge negativne efekte na kvalitet života.

Zdravko Zdravković, Temerin: „Ima veoma štetan uticaj na okolinu, posebno na stare građevine u centru, koje su izgrađene još pre rata. Sve to je veoma osetljivo na vibracije i svaka kuća ima pukotine."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Planovi za izgradnju obilaznice postoje još od sredine dvehiljaditih godina. Obilaznica oko Temerina dobila je svoje mesto i u koalicionom sporazumu između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, koji je potpisan u novembru.

Robert Pastor, predsednik Skupštine opštine Temerin: „To je jedna ogromna investicija, koju opština iz sopstvenih sredstava nikada ne bi mogla da realizuje. Kružni tok na ulazu iz pravca Bačkog Jarka, to je početna tačka, on je već 2018. godine izveden tako da se iz njega može isključiti na obilaznicu."

Postoji nekoliko ideja o mogućoj putanji obilaznice. Izrada projektne dokumentacije, otkup zemljišta i mnogi drugi detalji, predstavljaju prema nadležnima samo početak jednog dugog procesa.

obilaznica
Temerin
potreba
Novi Sad
saobraćaj
rasterećenje
autobusi
kamioni
poljoprivredne mašine
zaobilazni
put

Najnovije

Najčitanije