Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Potapi: Do decembra završena izgradnja Vodica u Doroslovu

2018-07-19
22:40
Forrás
Pannon RTV
Mesto okupljanja vernika ima vodeni deo, propratne prostorije, kao i prostorije za smeštaj, a za slučaj kiše pripremljen je i zaštićeni deo.

Vodice se proširuju sa propratnim prostorijama, tuševima, prostorijama za previjanje beba, odnosno salom pogodnom za prihvat 1.200 do 1.500 ljudi, gde će se tokom godine moći održavati razne manifestacije, pa i konferencije.

„Nekada su se ljudi koji su ovamo dolazili smeštali i spavali po kućama, štalama, podrumima, krovovima, sada je ovo potpuno promenjeno i imamo potrebu za izgradnjom ovakve infrastrukture kojom možemo dostojno da prihvatimo hodoćasnike" kaže prečasni Arpad Verebelji.

Vodice u Doroslovu godišnje poseti između 15 i 20 hiljada vernika na dan Male Gospojine, 8. septembra. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je: „Ovo ostvarenje je izuzetno važno jer ovde u zapadnoj Bačkoj, može biti takva destinacija za zapadnobački region, koja će biti neka vrsta motora razvoja turizma, može da bude i jedna vrsta pomoći u povezivanju i opstanku malih naselja".

Ove godine početkom decembra završiće se velika investicija koju je Mađarska pomogla sa 760 miliona forinti.

„O izgradnji ovih objekata na Vodici kao mestu hočašća, mađarska Vlada odluku je donela krajem 2016. godine da će obezbediti 760 miliona forinti za ove investicije. Osnovni ugovor potpisan je avgusta 2017. godine i može se očekivati da će ove godine početkom. decembra biti završeni objekti. Rok je inače 31. decembar. Nadam se da će do kraja godine ne samo hodočasnici, već i ovdašnji Mađari, kao i Mađari iz Karpatskog basena, i dodajmo i ovdašnji Bunjevci i Švabe moći da koriste ovo mesto na Vodici, ne samo na dan Male Gospojine, nego tokom čitave godine," rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske za pitanja nacionalne politike.

Sve ono što se gradi pored svetilišta, gradi se za mlade, rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. U održavanju objekta i Mađarska će preuzeti deo.

„Sa propratnim objektima ovde se zaokružuje sve ono što, verujem, od omladinskih kampova za mađarsku omladinu u Karpatskom basenu, može da bude mesto susreta i mesto za mnoge manfiestacije u kojima se zajednica jača i duhovno, ali i u zajedništu."

Gradilište je posetila i Judit Sabo Pirići, rukovodilac odeljenja za saradnju mađarskog državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, kao i Janoš Babič, generalni konzul Mađarske u Subotici. Janoš Arpad Potapi sa saradnicima tokom dana posetio je u Zrenjaninu, Arači i Subotici one kulturne i obrazovne institucije gde se velika ulaganja ostvaruju zahvaljući podršci mađarske vlade.

Vodice
Doroslovo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije