Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Potpisivanje ugovora o dodeli sredstava Fondacije Prosperitati

2019-10-11
21:15
2019-10-11
21:21
Forrás
Pannon RTV
U Senti danas popodne više od 2000 dobitnika konkursa potpisalo je ugovore o dodeli sredstava Fondacije Prosperitati.

U sedmom krugu konkursa Fondacije Prosperitati zainteresovani su mogli konkurisati za kupovinu seoskih kuća,  kupovinu mašina i opreme, uvođenje standardizacije, uzgoj životinja,  sadnju višegodišnjih biljaka, nabavku opreme za proizvodnju biljaka u zatvorenom sistemu, razvoj turizma i investicije za stvaranje proizvoda sa većom dodatom vrednošću. Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova, takođe je govorio na ceremoniji svečanog potpisivanja ugovora, naglasivši dobre odnose Mađarske i Srbije i uspeh ekonomskog razvoja.

Dobitnici konkursa su već u pola četiri popodne u širokoj koloni pristizali u senćansku Halu sportova. U osam kategorija sedmog kruga konkursa Fondacije Prosperitati ocenjeno je više od 2500 podnesaka, od toga je 2165 uspešnih podnosilaca zahteva. I u ovom krugu je najviše prijava bilo za podršku u poljoprivrednoj oblasti.

“Na osam hektara uzgajamo lešnik i grožđe. Konkurisali smo za nabavku priključnih mašina u kategoriji višegodišnjih zasada, koji uključuju električne makaze za lako zimsko orezivanje obe vrste voća“ rekao je Tamaš Amštadt iz Bačkih Vinograda.

Većina prijavljenih kandidata ranije je već uspešno učestvovala u konkursima Fondacije Prosperitati. Prema rečima pobednika, subvencije iz zemlje matice značajno doprinose ekonomskom rastu Mađara u Vojvodini.

“Iskreno, mnogo znači jer iz sopstvenih izvora bi bilo veoma teško da sve ovo ostvarimo. Mi smo na ovaj način kupili nekoliko priključaka za traktor“ istakla je Erika Antal iz Bačkog Gradišta.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije je naglasila da su odnosi između dve zemlje na istorijski visokom nivou: “Razvili smo naše političke odnose. Nadogradili smo naš politički odnos do nivoa u kojoj zaista možemo da pričamo o strateškom partnerstvu, dobrosusedskim odnosima i činjenici da se možemo pohvaliti dobrim i marljivim građanima, poput Mađara koji žive u Srbiji.”

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da je ukupna vrednost konkursa oko 3,5 milijardi dinara: “Želim vam svaki uspeh u realizaciji vaših vizija nakon potpisivanja ugovora. I možda od današnjeg dana nema bolji primer koji bi dokazao, da ako vučemo u jednom pravcu, ako se razumemo, bez obzira na brojeve, možemo ostati uspešna zajednica. Bog vas blagoslovio!”

Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova je naglasio da je u životu mađarske zajednice u Vojvodini  započela nova era, kada je 2016-e pokrenut program ekonomskog razvoja vojvođanskih Mađara od strane mađarske vlade a koji srpska vlada veoma ceni.

“Vlada Srbije je dokazala da je moguće konstruktivno stajati i korektno gledati na ovo pitanje. Dajući vam podršku, ovde u Vojvodini otvarate radna mesta. Ovde plaćate porez i zapošljavate svoje dobavljače. Sada je jasno da su Vojvodina, Srbija i Mađarska pobednici ovog programa” istaknuo je Sijarto.

Konkurs za kupovinu zemljišta Fondacije Prosperitati je otvoren do kraja meseca. Prema najavama, novi konkursi biće objavljeni do kraja godine.

Fondacija Prosperitati
Ištvan Pastor
Peter Sijarto
Senta
Jadranka Joksimović

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije