Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Potražnja raste, cene rastu

2021.12.30
16:56
Forrás
Pannon RTV
Kako se bliži doček Nove godine, ljudi žele da kupe prasetinu, pa je i cena dosta porasla. Delimično je to zbog činjenice da ima manje prasadi, jer su mnogi poljoprivrednici eliminisali ili značajno smanjili uzgoj prasića zbog oscilirajuće cene.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Glavno jelo na novogodišnjoj trpezi je prasetina. Stručnjaci, međutim, predviđaju da bi se na mnogim trpezama moglo naći mnogo manje prasetine. Jedan od razloga za to je što su mnogi odustali od uzgoja prasića.

Otkupna cena prasadi ove godine se kretala između 160 i 300 dinara. Sve je to pratila slaba potražnja i povećanje cena žitarica, što je uvelike uticalo i na cenu gotove hrane za životinje. Zbog toga je nekoliko uzgajivača odustalo od uzgoja ove životinje.

Prema rečima Jožefa Saboa iz Adorjana, trenutna situacija i meso uvezeno iz inostranstva uništavaju preostala gazdinstva.

"Što se tiče brojčanog stanja prasića, i mi smo smanjili broj. Polagali smo velike nade, izgradili smo novi objekat, hteli smo se proširiti, ali kako je situacija bila neizvesna cele godine, istina je da je objekat gotov i da je većina opreme kupljena, ali smo stali zbog niske cene."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Trenutna otkupna cena prasića se kreće između 280-300 dinara, zbog predstojećih praznika se povećava potražnja, ali sada je problem ponuda. Slično je i sa cenom tovljenika. Dok su se prošle nedelje prasići otkupljivali po ceni od 180-190 dinara žive vage, sada se plaća 10 dinara manje i potražnja je pala.

Prema rečima kupca Čabe Boršoša, problem nisu samo oscilirajuće cene, već i velika prosečna starost gazdinstva.

"Mnogo njih je odustalo od uzgoja i prosečna starost stanovnika je velika, a starci umiru ili odustaju od uzgoja, a današnjim mladima baš i nije po volji da drže stoku."

Pannon RTV

Stručnjaci kažu da će i dalje biti neizvesnosti u svinjogojstvu u Srbiji, na šta, osim otkupnih cena, mogu uticati i cene žitarica i stočne hrane.

prasetina
potražnja
cene
doček Nove godine

Slične vesti

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.