Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Potrebna je i veća plata i veći ugled nastavnicima

2023.09.19
11:14
2023.09.19
16:32
Forrás
RTS
Čak i studenti koji se školuju za buduće profesore, uglavnom nemaju nameru da se bave tim zanimanjem. Kažu, nije plata jedini razlog - piše RTS.

Na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta popunjena sva mesta, imaće 85 brucoša. Već pri kraju studija moći će da rade u stranim kompanijaama, kulturnim ustanovama, prevodilačkim agencijama, kol centrima i to za inostrane plate. Oni koji se ipak opredele da budu nastavnici izbegavaju državne škole.

"Jer jednostavno ne može to sebi da priušti, nastavničke plate su male, niko ko želi da bude nastavnik nije koristoljubiv, ni materijalista, niti očekuje da će se od toga obogatiti, ali jednostavno vi od nastavničke plate ne možete pokriti troškove života pre svega u Beogradu", navela je prof. dr Jelena Kostić Tomović sa Filološkog fakulteta.

"Mislim da isto i status tih nastavnika je veliki problem, jer smo mi kao društvo odabrali da ne ukazujemo veliko poštovanje tim ljudima koji vaspitavaju i obrazuju našu decu i to i onima koji bi zapravo sa tom platom i mogli da se pomire, smeta taj neki odnos gde se za ono što rade više ne odaje nikakvo priznanje", ocenila je profesorka Kostić Tomović.

Da se situacija ne popravlja svedoči i podatak da je samo jedan brucoš u prvom ispitnom ruku upisao nastavnički smer na Fizičkom fakultetu. Na Matematičkom će u oktobru u amfiteatar ući njih 13, od 57 koliko je predviđeno.

"Taj ko upiše sad i bude završio nastavni smer, uveren sam da će imati posao u Beogradu, bez problema, a u unutrašnjosti da ne pričam, tu koliko god hoćete. Ali, trebalo bi to da se pojača, nekako dodatno, recimo materijalno, kredit stambeni, da mogu da zasnivaju porodice, da imaju neku malenu privilegiju", kaže prof. dr Miloš Arsenović sa Matematičkog fakulteta.

Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje u filijali Beograd trenutno je najviše diplomiranih profesora srpskog jezika i književnosti čak 141, engleskog 137, najmanje je matematičara, fizičara i informatičara - samo po jedan.

Nastavnici

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.