Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Potrebne su nam moderne mašine i inovacije

2022.05.24
18:38
2022.05.24
18:48
Forrás
Panon RTV
Mnogi posetioci Sajma poljoprivrede u Novom Sadu žele da kupe savremenu mehanizaciju. Ta investicija je, međutim, veoma velika - kažu proizvođači. Svako ko može, pokušava da se razvija koristeći razne konkurse.

Namera kupovine nije izostala ni kod jednog poljoprivrednika, jer bez inovacija proizvođači više ne mogu da budu konkurentni - rekao je Lajoš Drobnjik, koji je na izložbu došao iz Budisave: „Želim da ugradim navigaciju u traktor, kako bismo mogli da postignemo maksimalni prinos u proizvodnji."

Šandor Tot, poljoprivrednik iz Fakatića, želi da kupi sejalicu: „Cena priključne opreme je porasla za 50-70 odsto, u odnosu na prethodne godine. Zainteresovani smo, u cilju određene inovacije."

Pannon RTV

Na poziv Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, na sajam su došli i gosti iz Slovačke i transilvanijskog područja. Organizacija Moriš, Udruženja mađarskih poljoprivrednika u Rumuniji, posetila je sajam u nadi da će se upoznati sa nekim novim tehnologijama - rekao je Mikloš Fazakaš, predsednik: „Smatramo da ovde ima šta da se vidi i da se nauči, čak i onda ako se radi o poljoprivredi van Evropske unije, a u isto vreme se vidi da je to poljoprivreda koja stoji na svojim nogama, ne živi od subvencija i besplatnog novca."

Mala porodična preduzeća iz Vojvodine mogu se predstaviti na sajmu zahvaljujući Fondaciji „Prosperitati". Eržebet Terek iz Feketića predstavlja svoje proizvode od meda: „Ima jako puno posetilaca, mnogo zainteresovanih, mnogo ljudi posećuje ovaj sajam, dolaze, razgledaju, ako traže, rado im dajemo da probaju, tako da smo jako zadovoljni."

Pannon RTV

Cene velikih mašina i nove opreme, izložene na sajmu, u značajnoj meri opterećuju novčanike poljoprivrednika, ali čak i tako, u nedostatku mogućnosti za konkurisanje, inovacije smatraju neophodnim - rekao je Imre Kiš, generalni direktor preduzeća „Kite": „Cene useva su sve veće, proizvođači mašina takođe podižu cene, jer sve više raste i cena sirovine. Mislim da se mora investirati u novu mašinu, moderniju mašinu, kako bi ona zaradila novac za privredu."

Ni ove godine na manifestacije neće izostati nagradna igra, u okviru koje će u četvrtak popodne biti izvučeno pet srećnih dobitnika. Jedna prskalica, jedan rasipač đubriva, traktorska prikolica i dva traktora čekaju svoje nove vlasnike.

inovacija
sajam
poljoprivreda
Novi Sad

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.