Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Povećan kapacitet fabrike vode u Malim Pijacama

2019-04-09
15:32
2019-04-09
16:35
Forrás
Pannon RTV
Od sada će se još više potrošača moći priključiti na vodovodnu mrežu jer je proširen novi deo fabrike vode u Malim Pijacama.

Rukovodioci opštine Kanjiža posetili su danas pogon za prečišćavanje vode u Malim Pijacama, te je tom prilikom rečeno da je sadržaj arsena u vodi koja se dobija u Malim Pijacama nalazi u predviđenim okvirima.

Proširen je kapacitet i time se postižu dva cilja, prvi je da se kapacitet fabrike vode povećao sa 20 kubika na 30, što omogućuje da se snabdeju novi potrošači, a drugi cilje je što se kvalitet pijaće vode značajno popravio.

Predsednik saveta mesne zajednice Male Pijace Ede Sarapka kaže da su na osnovu pilot programa 2010. godine izgradili postojeći pogon koji meštanima omogućuje snabdevanje pitke vode bez arsena. Treba znati da su Male Pijace u velikom procentu pokrivene, gotovo u svim domaćinstvima ima vodovoda, kvalitet vode je otada obezbeđen tako da nema problema, voda nije žuta.

Projekat je realizovan u saradnji lokalne samouprave Kanjiže i nadležnog pokrajinskog sekretarijata. Vrednost investicije je preko 15 miliona dinara – kaže Robert Fejstamer, gradonačelnik Kanjiže. "Moći ćemo da kapacitet skoro dupliramo, tako da kada rešimo spajanje vodovodnih mreža Subotice i Kanjiže, na području Nose će će se dve vodovodne mreže spojiti. Kada uspemo da rešimo to spajanje i jako se nadam da će to biti još ove godine, uspomoć jednog sledećeg projekta, onda će na ovom području moći da bude rešeno snabdevanje vodom putem ovog prečistača" – izjavio je gradonačelnik Kanjiže.

Robert Fejstamer je dodao da će ubuduće u svim selima opštine nastojati da sadržaj arsena ne pređe dozvoljenu količinu.    

Mala Pijaca
fabrika vode
Ede Sarapka
Robert Fejstamer

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.