Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Povećani prihodi opštine Kanjiža

2019-09-26
18:53
Forrás
RTV Pannon
U prvih šest meseci ove godine prihodi opštine Kanjiža bili su 366 miliona dinara, što je 10 odsto više nego lane u ovom periodu.

Izdaci su veći za 1,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji nivo, tako da je u prvoj polovini godine lokalna samouprava imala 356 miliona dinara rashoda – čulo se između ostalog na današnjoj sednici Skupštine opštine.

Dnevni red o ostvarenju budžeta izazvao je manju raspravu među odbornicima, s obzirom da u najvećem procentu, lokalni prihodi potiču od poreza koji su u prvoj polovini godine iznosi ukupno 220,9 dmiliona dinara. Tamaš Pakai, rukovodilac opštinskog odeljenja za finansije i budžet na sednici je rekao da su u ovom periodu raspolagali sa ukupno 386 miliona dinara.

„Najznačajniji prihod ostvaren je od poreza u iznosu od 220,9 miliona dinara. U ovoj grupi porezi na zarade su 98,6 miliona dinara, na imovinu 74 miliona dinara, na usluge 12,5 miliona dinara. Drugi značajni prihodi su sa viših nivoa vlasti, dakle novac iz pokrajine i iz republike, koji je ostvaren u iznosu od 57,4 miliona dinara" rekao je Tamaš Pakai, rukovodilac odeljenja za budžet i finansije, Kanjiža.

Na sednici je takođe rečeno da je, primera radi, od 2012. godine prihod od poreza na imovinu veći za tri puta, dok je smanjen prihod od poreza na zarade. Doprinosi od eksploatacije nafte su takođe prepolovljeni, i dok je lokalna samouprava 2012. godine dobijala 156 miliona dinara, sada prihoduje samo 70 miliona dinara od preduzeća zaduženog za eksploataciju. Robert Fejstamer, predsednik opštine je rekao da veliki deo rashoda usmeren na investicije i funkcionisanje institucija. „Na osnovu šest mesečnih izveštaja vidljivo je da smo, s jedne strane, u prvoj polovini godine budžet uspeli da držimo u ravnoteži i da smo mogli da pokrenemo ulaganja i investicije, pre svega kroz konkurse, a uz pomoć pokrajine, republike i Evropske unije, gde lokalna samouprava uvek obezbeđuje između 10 i 30 odsto iz sopstvenih sredstava. S druge strane, mogli smo da podržimo funkcionisanje svih institucija, kao i civilnih organizacija, socijalnih ustanova, sportskih društava u ovom periodu."

Na sednici, odbornici su pored toga odlučivali i o ovogodišnjoj dodeli priznanja. Povelju Pro Urbe ove godine dobiće Ana Kiš Ivan, penzionerka iz Horgoša za svoj posvećeni rad za dobrobit zajednice.

Kanjiža
prihodi
skupština

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije