Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Povećava se broj migranata na ulicama MZ Radanovac u Subotici

2020.03.05
17:09
2020.03.05
19:11
Forrás
Pannon RTV
Migranti se i dalje mogu naći u nekoliko vojvođanskih mesta.

Eržebet Kovač iz Radanovca tvrdi da sve češće viđa migrante na ulicama u okolini svoje kuće. Ona je dodala da nema saznanja o tome da se desio neki incident, ali je ova situacija zabrinjava. „Mnogi ovih dana veoma često prolaze preko oranica, a ima ih i na ulicama, dvojica, četvorica. Nakon toga i drugi dolaze niz ulicu. Ja sam ceo dan kod kuće. Ali uveče, moj suprug je prođli put izašao, mislili smo da su provalili u praznu kuću, ali nisu, samo su prolazili."

Hermina Kovač Sadović je veoma često pre podne sama kod kuće jer joj suprug radi. „Mi smo već više puta videli migrante na našim ulicama. Nedavno, pre nekoliko dana, igrala sam se napolju u dvorištu sa svojim sinom, kada je jedna manja grupa mladića u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama došla i gledala našu kuću, dok smo se igrali. Gledali su i druge, prazne kuće u ulici."

Pannon RTV

U Mesnoj zajednici Radanovac u Subotici, već se više ljudi žalilo zbog činjenice da sve češće viđaju migrante oko kuća. Prema rečima Danijela Požara, predsednika Saveta Mesne zajednice, zbog blizine srpsko-mađarske granice migranti samo prolaze kroz Radanovac. „Stanovnici Radanovca su nam ukazali na to da se manje ili veće grupe migranata kreću kroz Radanovac. To iz ugla mesne zajednice nije naša nadležnost, ali možemo pomoći građanima, ako to dobro izkomuniciraju sa nama, kada i gde su i videli. To kasnije možemo prenijeti prema nadležnim osobama."

Grupa sirijskih migranata čekala je u Horgošu autobus za Suboticu. Mimo kamere su nam se požalili da ih ne žele primiti u autobuse. U centru naselja boravila su trojica Marokanaca. Rekli su da beže od siromaštva iz severnoafričke države. Putujuc već šest meseci. U Srbiju su stigli preko Turske, Grčke i Albanije. Ajoub Elbhilat, Maroko: „Moram da pređem granicu. Bodljikava žica na ogradi mi je posekla prst na ruci. Policajci su mi rekli da idem kući, i slične stvari. Iskušavam svoju sreću svaki put iznova, jer želim da stignem u Evropu. Čvrsti smo mi."

Migranti kažu da ne žele da ostanu u Srbiji, a cilj im je da stignu na teritoriju Evropske unije.

migranti
Subotica
Radanovac

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.