Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Povodom dana nacionalne sloge Karitas podelio bebi pakete

2020-06-03
16:00
2020-06-03
17:47
Forrás
Pannon RTV
Mađarska katolička organizacija Karitas povodom dana nacionalne sloge i 100-godišnjice od Trijanonskog sporazuma podeliće bebi pakete u Ukrajini, Erdelju i Vojvodini.

Roditelji beba rođenih u 2020. već danas su u Mužlji u Banatu mogli da preuzmu pakete.

Bebi paketi nose dve poruke: jedna je briga matične države, pažnja i jačanje osećanja zajedništva, a druga je praktična vrednost samog poklona.

Čila Halai Kardoš iz Mužlje čeka svoje drugo dete: „Imam petogodišnjeg sina, i sada ću dobiti devojčicu. Jako smo se obradovali ovom paketu, kada smo čuli da će stići. Uvek je velika pomoć sve od zemlje matice, sve što dobijemo dobro će doći i mnogo se obradujemo."

Bebi pakete predali su otac Gabor Eči, direktor mađarskog Katoličkog Karitasa i Ištvan Greža, poverenik ministra zadužen za kordinaciju programa razvoja obdaništa u Karpatskom basenu.

„Ove godine smo mađarskoj deci koja su rođena u dijaspori predali poklon pakete zajedno sa Katoličkim Karitasom, koji pomažu na životnom početku, ali su pre svega jedan simbol. Simbol usmeren na poštovanje i očuvanje života, na opstanak, da je nakon 100 godina opstala u jeziku i kulturi mađarska nacija ovde u Karpatskom basenu".

Mađarski Katolički Karitas svoju misiju pre svega obavlja u dijaspori, a osim postojećih programa sada i sa ovim bebi paketima pomaže Mađarima koji žive izvan centara.

„Kada se podsećamo Trijanonskog mira pre 100 godina, onda bi pre svega želeli da istaknemo ovo jedinstvo, ovu brigu, ovu pripadnost matičnoj zemlji što se ogleda delom kroz ove pakete, a delom kroz one programe koje Katolički Karitas organizuje i koji stižu do Vojvodine, ili Ukrajine, ili Rumunije" rekao je Gabor Eči, direktor mađarskog Katoličkog Karitasa.

Bebi paketi sadrže stvari koje majke novorođenčadi svakodnevno koriste: kreme, toplomer, bebi odela, pelene. Program podele bebi paketa funkcioniše do kraja godine za one koji se prijave na internet stranici mađarskog Katoličkog Karitasa.

Karitas
dan nacionalne sloge
paket
bebe
podelio
Mađarska
katolička
organizacija
Ukrajina
Erdelj
Vojvodina
Mužlja
Banat
Ištvan Greža

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.