Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Poznati istraživač bolesti biljaka dobio spomen-ploču

2021.06.06
09:42
2021.06.06
16:50
Forrás
Pannon RTV
U subotu popodne svečano je otkrivena spomen-ploča u mestu Poljanica, koje pripada Opštini Bečej, kao znak sećanja na profesora dr Zoltana Kiralja, koji je rodom iz tog sela.

Naučnik-akademik, koji je preminuo u maju u 96. godini života, upisao je svoje ime u istoriju nauke stvarajući disciplinu biljne patofiziologije.

Pannon RTV/Rácz László

1925. godine, na salašima Poljanice rođen je Zoltan Kiralj, međunarodno priznati stručnjak za patološka istraživanja biljaka i redovni član Mađarske akademije nauka. Ovaj istraživač, koji je preminuo 19. maja, ostao je veran svojoj otadžbini do kraja života.

Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej: „Uvek je isticao da je odavde krenuo i uveren sam da, pošto se bavio botanikom, ne bi ni postigao ove velike uspehe da nije bio rodom sa ove dragocene zemlje, i da kao dete nije iskusio ovaj prelepi milje koji okružuje meštane Poljanice."

Pannon RTV/Rácz László

Dr Zoltan Kiralj, inženjer poljoprivrede, čitav svoj život posvetio je nauci i stvorio je naučnu granu biljne patofiziologije.

Laslo Lenđel mlađi, rukovodilac Fondacije „Pro Scientia Naturae": „Zajedno sa svojim kolegama je posmatrao koji se procesi odvijaju u biljci kada se biljka brani od bolesti i šta se sa biljkom može učiniti kako bi ona bila jača, kako bi mogla da savlada bolest."

Pannon RTV/Rácz László

Na zgradi isturenog odeljenja Osnovne škole „Šamu Mihalj" iz Bečeja, uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta, svečano je otkrivena spomen-ploča.

Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet: „Meštanima Poljanice sada šalje takvu poruku, koja bi ih možda mogla još više vezati za ovo mesto, i njihovu decu, i nadu da će se, ako neko ovde odraste, a zatim ode odavde, hraniti zemljom koja će ga uvek vući nazad. A za nas je veoma važno da imamo puno takvih akademika i profesora, koji ne zaboravljaju na nas, naše mlade, brinu se o nama, obraćaju pažnju na nas."

Pannon RTV/Rácz László

Manifestaciju je organizovala Spomen kuća „Than" iz Bečeja.

Poljanica
spomen ploča
dr Zoltan Kiralj
Jene Hajnal

Najnovije

16:36, Frissítve: 16:42

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.