Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Prateći programi obogatili Vojvođanski galop

2019-05-18
23:59
2019-05-19
00:13
Forrás
Pannon RTV
Na Zobnatici se održava VII Vojvođanski galop, a osim trka posetioce očekuje i takmičenje u kuvanju, predstavljanje jahača, sajam starih zanata.

I ove godine više hiljada posetilaca došlo je na VII Vojvođanski galop. Oršolja Pataki iz Bečeja kaže: „Došli smo sa decom i prijateljima, jako dobro se osećamo".

Po drugi put organizovano je i takmičenje u kuvanju na Vojvođanskom galopu. Oko 60 ekipa nadmeće se u kulinarskom umeću, a svi kuvaju Bakonjsku bećar supu u hrskavoj cipovki.

Ekipe se spremaju sa velikim uzbuđenjem, seckaju meso, slaninu i povrće. Čaba Tilinger, kuvar ekipe „Senćanska bitka" kaže: „Dobro se osećamo, radićemo po receptu, koji smo ranije dobili i na osnovu njega ćemo da pripremamo".

Nakon svečanog otvaranja otpočele su kvalifikacione trke. U prvoj je pobedio predstavnik Adorjana, Tamaš Soke, na konju London. U drugoj trci pobednik je Subotičanin Sabolč Guljaš na konju Kopra, a u trećoj predstavnik Feketića, Noemi Cekuš na konju Ficko. U četvrtoj trci prvi je stigao predstavnik Kanjiže, Gabor Bajus, na konju TitanV.

„Ovo je konj dobrih sposobnosti, uspeli smo da izbijemo na početak, nakon toga sam mu pustio tempo, neka trči ako želi, ali borimo se u finalu" kaže Sabolč Guljaš, konjanik iz Subotice.

Prošle godine se dogodilo čudo kada je Arnold Nađ iz Temerina osvojio Nacionalni galop u Budimpešti, podsetio je Tivadar Bunford, predsednik Vojvođanske razvojne fondacije „Halo" koja je organizator: „Ne možemo dozvoliti da bude ispod, naravno onih četovoro odraslih i jedan mladi konjanik koji će predstavljati Vojvodinu na Nacionalnom galopu, ali treba reći da i Arnold Nađ ima pravo da učestvuje u trci, jer prema pravilima Galopa on naredne godine ulazi u takmičenje bez kvalifikacija. Tako da će i on predstavljati Vojvodinu, i naravno želeli bi da udvostručimo uspeh".

Predstavljanje nagrađenih jahača, trka magaraca i drugi brojni prateći programi učinili su zanimljivom celodnevnu manifestaciju.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i glavni pokrovitelj Vojvođanskog galopa istakao je njegovu ulogu u povezivanju zajednice. „Na prvi pogled ovde se radi o jahačima, o ergelama, o konjima i džokejima, ali za mene ovo govori o snazi zajednice, o vedroj radosti da smo se okupili, da zajedno provodimo popodne, i da smo uspeli da organizujemo i ostvarimo ovako divan sadržaj. Posebno bih želeo da iskažem zahvalnost prvim organizatorima jer su nas počastvovali sa tim da kvalifikaciona serija, koja odlučuje o 16 učesnika, dakle prve kvalifikacije se održavaju ovde u Vojvodini"

U Galopu mladih husara pobednik je Evelin Hofman na konju Mano, iz Temerina i ona će sasvim sigurno predstavljati Vojvodinu na Nacionalnom galopu u Budimpešti.

Vojvođanski galop
kuvanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije