Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián, Gál Hermina

Pravila važe i za bicikliste

2019.06.11
18:46
2019.06.11
18:52
Forrás
Pannon RTV
Ko pusti dete mlađe od 12 godina da vozi bicikl bez pratnje, ili se dete mlađe vozi bez pravilnog sedišta, može da računa na ozbiljne kazne.

Ukoliko se dogodi da bude povređeno dete koje samo vozi bicikl na javnom putu, roditelj može da dobije i kaznu zatvora.

Prema sada važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja deca mlađa od 12 godina ne mogu samostalno da učestvuju u javnom saobraćaju. U praksi to znači da dete mlađe od 12 godina ne može samo da vozi bicikl na putu, jer ukoliko, na primer, padne, zadobije neku povredu ili doživi nezgodu, odgovornost snosi roditelj koji može biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora.

Pannon RTV/Szalai Adrián, Gál Hermina

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja u  članu 20, stav 88. propisuje da izuzetno, u pešačkoj zoni, u zoni ograničenja brzine na 30 i zoni smanjenog saobraćaja, u zoni škole i na vankategorisanim putevima može se dozvoliti detetu koje je napunilo devet godina života da saobraća na biciklu, ali samo pod nadzorom osobe starije od 16 godina.

U osnovnu školu „Sečenji Ištvan" mnogo dece nižih razreda dolazi biciklom. Andrea Jurić došla je po sina Nikolu na kraju časova.

„- Pre svega iz razloga bezbednosti. Kako jure automobili, to je stvarno nerazumno. Ali ne bih ga smela pustiti samog.

„- Uvek ga pratite kada vozi bicikl?

- Uvek i svugde. Ako ne ja, onda starije dete.”

Martin Ivanić ima 11 godina. Kaže, uvek pazi, kuda ide sa svojim dvotočkašem.

„- Biciklističkom stazom i ovako.

- Kada ideš biciklom, prate te roditelji?

- Da, uvek dođu, ili me doprate.

- Zašto ti je to važno?

- Zato da me slučajno ne bi dirali."

Eva Pek svoje desetogodišnje unuke bliznakinje ne pušta da voze bicikl bez nadzora.

„ -Ne puštamo ih, samo u ulici, ili kod kuće, u dvorištu. Ali mi smo tamo, ne puštamo ih same.

- Zašto?

- Zbog toga što je saobraćaj takav, svašta se događa, i zato ih ne puštamo da same voze bicikl."

Pannon RTV/Szalai Adrián, Gál Hermina

Na ono što je važno znati upozorava Robert Marton, instruktor vožnje: „Roditelj je obavezan da dete do sedam godina starosti nosi na biciklu u odgovarajućem sedištu, a ne da dete ispod sedam godina vozi bicikl zajedno sa roditeljima u saobraćaju. Dakle, do sedme godine, vozimo dete. Starije od sedam godina, a dok ne napuni 12 godina života, dete saobraća na biciklu u pratnji roditelja, i to tako da dete ide napred, a roditelj iza njega dok voze bicikl."

Laslo Joža, advokat naglašava da je po zakonu strogo zabranjeno detetu mlađem od 12 godina da samo vozi bicikl u javnom saobraćaju. „To je zbog većeg stepena zaštite najmlađih, i dobro bi bile da usvojimo ova upozorenja, ove informacije, jer onaj ko omogući detetu mlađem od 12 godina da vozi bicikl u javnom saobraćaju, ili ko malo dete ostavi bez pratnje da vozi bicikl, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 10 do 20 hiljadu dinara."

Pannon RTV/Szalai Adrián, Gál Hermina

Ukoliko dete mlađe od 12 godina na biciklu  doživi nezgodu, tada roditelj može biti kažnjen i sa 30 hiljada dinara.

biciklisti
kazna
Zakon o bezbednosti saobraćaja
Laslo Joža

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.