Ugrás a tartalomra
Tanjug

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori može izgubiti značajne nekretnine

2019.12.27
12:04
Glasanje o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori proteklo uz mnoštvo incidenata.

Lokalna policija je privela 22 osobe, među njima i 18 predstavnika partije srpske manjine, Demokratskog fronta. Demokratski front je najavio demonstracije kod Skupštine, ali policija to nije odobrila. Nakon incidenata, rad skupštine je nastavljen i predlog Zakona je usvojen. Zakon predviđa da verske zajednice u Crnoj Gori moraju dokumentima da dokažu kakve su nekretnine imale u svom vlasništvu pre 1918. godine, odnosno pre nego što je Crna Gora postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Srpska pravoslavna crkva ističe da će zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori izgubiti značajne nekretnine.

Crna Gora
nekretnine
verska zajednica

Najnovije

13:15

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 12:35

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.