Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pravoslavni običaji na Badnji dan

2022.01.06
17:40
Forrás
Pannon RTV
Danas porodice pravoslavne veroispovesti slave Badnji dan. Sutra na dan Božića vernici međusobno čestitaju rečima "Hristos se rodi", na čega odgovaraju rečima "Vaistinu se rodi".

Pripreme za Božić još uvek su u punom jeku, jer vernici Srpske pravoslavne crkve Božić, Hristovo rođenje, obeležavaju po julijanskom kalendaru 7. januara. Slavlje počinje već ujutro 6. januara, poslednjeg dana posta. Uz Božić se vežu mnoge tradicije, a koliko ima kuća toliko ima i običaja. Posetili smo dom porodice Alaburić, koji pokazuju kakvi su običaji i tradicija u njihovoj porodici, kakvu hranu pripremaju i konzumiraju u ovom razdoblju.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U kući porodice Alaburić ujutro je velika gužva jer se pripremaju brojni specijaliteti za Badnje veče i Božić. Poslednjeg dana posta na trpezu se stavlja riba, pasulj i obilje posne hrane. Milena se specijalizovala za pitu s gljivama.

„Volim da pravim posnu pitu sa pečurkama i generalno pomažem mami oko svega."

Svečana trpeza je ukrašena, između ostalog, žitom, slamom i orasima. Ispod stola je i slama, gde se odvija tradicionalno pijukanje kada majka oponaša kokošku, a deca su pilići koji u slami nalaze puno slatkiša, uključujući orahe, sitniš i bombone.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jedan od glavnih elemenata Božića je česnica, svečani kolač u kojem je skriven novčić i donosi sreću svakome ko ga pronađe.

Deca se pak vesele Badnjoj večeri, jer tada kreću na put i idu od kuće do kuće kako bi domaćinima čestitali miran, blagoslovljen Božić. Recituju i pevaju, a zauzvrat dobijaju slatkiše i voće.

Milan Alaburić: "Korinđanje. Sva deca obožavaju. Ne samo slatkiše i to volimo, ali najviše volimo što se okupi celo društvo i onda idemo u ogromnim grupama i korinđamo po celom selu satima."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uveče se kuća ukrašava i badnjakom, odnosno hrastovom granom, koju donosi otac. Posečen je u šumi po starim običajima i sada se već deli i u crkvi.

Neda Alaburić: "Simbolika badnjaka je takva, imamo slamu koja označava postelju koja se pripremala za Isusa Hrista koji se rodio. To je neka toplina koja mu je pružena u noći u pećini u kojoj je rođen. Badnjak cele godine čuva jednu kuću, zato se stari badnjak pali na sledeći Badnji dan."

Na Badnje veče će na svečanoj trpezi biti 12 vrsta jela koja simbolizuju 12 meseci u godini.

Badnji dan
božić

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!