Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Pravoslavni vernici obeležavaju Badnji dan

2022.01.06
11:48
2022.01.06
17:27
Forrás
Pannon RTV
Pravoslavne crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara danas obeležavaju Badnji dan. Obeležavanje ovog praznika je počelo već rano ujutro širom Srbije.

Povodom Badnjeg dana glava porodice ide u obližnju šumu kako bi posekao hrastovu granu ili takozvani badnjak, koji ide u dom slavljeničke porodice. U Subotici je organizovana povorka za jutarnju seču badnjaka, krenulo se 8 časova u pravcu šume na Makovoj sedmici, ali mnogi su već u zoru izašli na seču hrasta.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Svake godine 6. januara šuma na Makovoj sedmici je ispunjena u ranim jutarnjim satima. Glave porodice pravoslavnih porodica ili uopšteno muški članovi porodice izlaze i seku takozvani badnjak, koji se uveče, u prisustvu ostalih članova porodice, loži unutar kuće. Praktično simbolizuje toplinu doma, što znači da spaljivanjem hrastovih grana u svom domu obezbeđuju ljubav, toplinu i sreću tokom cele godine.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Automobili se takođe ukrašavaju hrastovim granama i srpskom zastavom. Kao glava porodice, Pero Kostić se pobrinuo da muški članovi porodice poseku samo manje grančice mladog stabla. Oni koji su već u zoru izašli u šumu mogli su kući poneti najlepše grane.

"Bili smo ovde u 6 ujutro.

- Šta će biti sa hrastovim granama?

"Ko ima gde, taj će spaliti, a ko nema, taj će ukrasiti svoj dom. To je jednostavno tradicija, tako će ostati zauvek, nadam se još barem sto godina."

"Znači svake godine slavite u skladu sa tradicijom?"

„Naravno, tako se sećamo svojih predaka, svojih dedova, baka, tako da je to jedna lepa tradicija koju treba negovati."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Mihajlo Bijelić je sa članovima svoje porodice i prijateljima sekao hrastove grane za svoju porodicu i rodbinu. Poštujući tradiciju, svake godine u zoru na Badnji dan izlaze u šumu.

"Jako je pozitivno raspoloženje. Ujedno želim da pozdravim svoje sugrađane i da im poželim da ovaj hrišćanski praznik proslave u miru i blagostanju."

Pannon RTV/Csipak Edvin

U Subotici je seča badnjaka iz godine u godinu sve popularnija. Prvo se prekrsti, zatim ide u seču badnjaka. Prema običajima, tako Srbin započinje svoje Badnje jutro. U Subotici je organizovanje seče badnjaka postala tradicija. Mnogi su seli u automobile i uz sirene i policijsku pratnju, su stigli na mesto gde sveštenik blagosilja hrastove grane. Posečene hrastove grane, koje za Božić krase dom slavljeničke porodice, osveštao je pravoslavni sveštenik Dragan Stokin. Hrastova grana simbolizuje stablo koje su pastiri poklonili malom Isusu, sa čime je Josip zapalio vatru u hladnoj pećini u kojoj se Isus rodio.

Pravoslavni sveštenik Dragan Stokin: „Unošenjem mlade hrastove grane u tamu žrtvovao je svoj život da u hladnoj zimskoj noći stvori svetlost i toplinu, onu neophodnu toplinu koja život znači. To je značenje hrastove grane, ali je i simbol Hrista. Jer svetlost daje Hrist, neophodna energija koja je preko potrebna za ljudski život."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Stoga se na Badnje veče u porodičnom ognjištu loži vatra od hrastovih grana koja simbolizuju toplinu vatre zapaljene prilikom rođenja Isusa Hrista. Svečana povorka, paljenje badnjaka u centru Subotice i kulturni program na gradskom trgu se ove godine otkazuju zbog epidemiološke situacije.

Na Paliću će se, ipak, održati paljenje badnjaka u porti mesne crkve Svetog Proroka Ilije, od 18 časova.

Badnji dan
pravoslavci
božić

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!