Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Pravoslavni vernici slave vaskrsenje Hristovo

2021.05.02
10:43
2021.05.03
17:49
Forrás
Pannon RTV
Pravoslavni vernici slave Uskrs, vaskrenje Isusa Hrista. Ovaj dan je najveći hrišćanski praznik a ujedno i najsrećniji, jer vaskrsenje čovečanstvu donosi novu nadu i iskupljenje.

Posle prošlogodišnjih strogih ograničenja, ove godine u crkavama već može biti vernika.

Prema pravoslavnim običajima, pre svečanog obeda se kucaju crvenim jajima, nadajući se oprostu i iskupljenju.

Pannon RTV/Juhász Géza

Pravoslavni vernici slave Uskršnju nedelju. Ovaj dan je najradosniji hrišćanski praznik i za pravoslavne vernike. Nakon raspeća u petak, Isus je vaskrsao trećeg dana, u nedelju, pobedivši smrt. Time je čovečanstvu pružio priliku za večni život.

Za sledbenike julijanskog kalendara, Uskrsu takođe prethodi četrdesetodnevni post, u znak sećanja na Isusov post u pustinji. U toku posta zabranjena je konzumacija jela sa mesom, pa se pravoslavni vernici čak uzdržavaju i od hrane pripremljene na masti. Na Veliku nedelju se u četvrtak obeležava Isusov dolazak u Jerusalim, kao i kod sledbenika gregorijanskog kalendara, zatim nakon Isusovog raspeća na Veliki petak, slede najtužnija dva dana u godini. U tim danima vernici se pridržavaju još strožijeg posta.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Trećeg dana, u nedelju, Hrist je vaskrsnuo i svojom smrću spasio čovečanstvo od greha, požnjevši pobedu nad smrću. Ove godine se svečane liturgije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi već mogu održavati pred vernicima širom Srbije.

Posle Velikog posta, Uskrs se proslavlja prazničnom gozbom. Najčešće se pripremaju jagnjetina i kuvana jaja, koji imaju poseban simbol. Na severu Srbije kuvanje šunke je postala tradicija. Od uskršnjih običaja najpopularnije je farbanje i kucanje jajima.

Pravoslavni vernici se danas pozdravljaju pozdravom “Hristos Vaskrse” i otpozdravljaju sa “Vaistinu Vaskrse”.

Uskrs
pravoslavci

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.