Ugrás a tartalomra

Praznik folklora u Horgošu

2019-06-01
20:56
2019-06-01
21:05
Forrás
Pannon RTV
Ove godine Horgoš je domaćin najveće smotre narodnih igara i pesama u Vojvodini - 56. Đenđešbokreta i 43. Durindo. Manifestacije se svake godine održavaju u drugom naselju.

Na mesto zvaničnog otvaranja na najvećoj vojvođanskoj smotri negovanja tradicije, učesnici su stigli u povorci, obučeni u narodne nošnje i izvodeći plesove.

Paradu je uživo prenosila i Panon televizija. U programu su voditelji Zoltan Brašnjo i Peter Zvekan govorili i o detaljima u pozadini događaja, između ostalog i o tome ko je devojčica sa tračicama koja je na plakatu manifestacija.

„Pogranični deo Horgoša nekada je pripadao čongradskoj županiji i na plakatu nosim nošnju karakterističnu za južni Alfeld" kaže Viktoria Seči, učitelj narodnih igara.

Na pitanje koliko je vremena potrebno da se obuče narodna nošnja, ona kaže: „Nije kratko vreme, potrebno je oko 40 minuta kako bi ova nošnja elegantno stajala na devojci".

Praznik narodnog plesa, odnosno manifestacija Đenđešbokreta po tradiciji održava se prvog dana vikenda. Horgoš kao ovogodišnji organizator zauzima visoko mesto među vezama u Karpatskom basenu – rekla je Judita Pirići Sabo, rukovodilac generalnog odeljelja za kontakte u premijerovom državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku. Između ostalog je rekla: „Bartok i Kodalj su prepoznali čudesnu snagu narodne muzike i narodnog plesa, među prvima su ih koristili da iskuju jednu uz drugu otcepljene mađarske teritorije."

Manifestacija Đenđešbokreta svake godine pokazuje snagu zajednica – naglasio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a u govoru na otvaranju. „Ovaj dan je praznik za sve nas. Želeo bih da se zahvalim ne samo domaćinima koji će po treći put dobro ugostiti ovu veliku manfestaciju, nego bih želeo posebno da se zahvalima svima koji su se godinama, decenijama unazad bavili našom decom."

Vojvođanski narodni ples i narodna muzika i dalje su ravnopravni partner matične zemlje. Arpad Kišimre, predsednik festivalskog Saveta kaže: „Raduje nas što su zahvaljujući izuzetno stručnom radu koreografa i učitelja narodnog plesa i voditelja grupa u Vojvodini poslednjih godina, plesne trupe koje su nastupile na Đenđešbokretu izuzetno kvalitetne, pojedine su prikazale programe potpuno verne originalu."

Nakon zvaničnog otvaranja na scenu je prvo nastupila plesna grupa domaćina, Kulturnog društva „Bartok Bela". Nakon njih predstavilo se još 31 društvo.

U nedelju na manifestaciji Durindo zainteresovani će moći da čuju 100 narodnih muzičkih grupa i solista. U dva dana programa planirano je oko dve hiljade učesnika. 
 

Horgoš
folklor
Đenđešbokreta

Slične vesti

Najnovije

16:38, Frissítve: 18:27

Festival kukuruza u Bajmoku

Domaćin po peti put priređene manifestacije bio je Mađarski kulturni centar „Doža Đerđ". Festival je i ove godine organizovao mesni Forum žena SVM-a.

Najčitanije

Otvoren granični prelaz Rabe-Kubekhaza

Peter Sijarto ministar spoljnih poslova Mađarske i Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije presekli vrpcu i svečano otvorili novi granični prelaz.