Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Praznik novog hleba u Subotici

2021.08.08
18:16
2021.08.09
18:43
Forrás
Pannon RTV
Slavljenici su u svečanoj povorci na ukrašenim konjskim zapregama i peške, obučeni u narodne nošnje dolazili do centra Subotice da održe Dužijancu, tradicinalni žetelački praznik.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Na svečanoj misi u subotičkoj katedrali Svete Terezije vernici su se zahvalili Bogu za uspešan rod i žetvu.

“Dužijanca je važna, jer slavimo požnjano žito odnosno što se sve dobro završilo na njivama“ - kaže Marina Bedić iz Subotice.

Poljoprivrednici su zadovoljni ovogodišnjim rodom, a tradicionalni praznik žetve ne bi izostavili, pogotovo ne Stipan Kujundžić iz Malog Bajmoka koji je ovogodišnji pobednik takmičenja u žetvi.

“Ove godine rod je bio negde jako dobar, ali vrućine su ipak učinile svoje. Ipak, moram reći, prinos je bio dobar.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Možda je najspektakularniji deo Dužijance svečana povorka u narodnim nošnjama i konjskim zapregama u centru grada. Slavljenici različitih nacionalnosti u tradicionalnim narodnim nošnjama pružili su šarolik prizor. Nekima su se najviše dopadali žetveni parovi, a drugima klik biča.

Ivan Piuković, suorganizator: “Imamo sedam parova risara. Oni su došli sa sela, momci i devojke risari. Imamo u tri prateća para. Naravno i par risara grada je ovde.“

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Možemo biti bez ičega, ali ne i bez hleba, pa ćemo i u 21. veku sačuvati nasleđe naših predaka – rekao je između ostalog Stevan Bakić na centralnoj svečanosti Dužijance. Gradonačelniku grada novi hleb je predao najlepši par risara Danijel Kujundžić i Kristina Matković, koji je on predstavio na sve četiri strane grada.

“Hleb je simbol velikog truda, rada i volje, i ukazuje na rast i opstanak čoveka i njegove zajednice.”

Ovogodišnja svečanost žetve u Subotici bila je 111. po redu. Uprkos velikoj vrućini, veliki broj građana je prisustvovao događaju.

Dužijanca
hleb
žito
pšenica
Subotica

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.