Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Praznik Prijatelja bašte

2022.08.15
16:32
Forrás
Pannon RTV
Društvo prijatelja bašte slavi 25 godina postojanja. Povodom toga održana je sveta misa, komemoracija i kulturni program.

Svečani program započeo je svetom misom na kojoj su se zahvalili Bogorodici za proteklih 25 godina i zamolili za Božji blagoslov za dolazeća vremena. Lajoš Gergelj je našem štabu pričao o početnim teškoćama.

„Naš statut je najmanje tri-četiri puta vraćen, uvek su trebale neke izmene i dopune, ali smo na kraju uspeli registrovati nevladinu organizaciju. Mi smo neprofitna organizacija, bavimo se svime.”

U okviru Duštva prijatelja bašte postoji i sekcija za ručne radove, koja broji oko 20 članova.

Žužana Grnja, članica društva: „Sastajemo se jednom nedeljno, svakog utorka u krugu crkvene porte. Svako radi individualno, šije, radi ručne radove. Sada imamo veliki program koji  smo započeli. Pravimo nove stolnjake za kompletnu dekoraciju crkve.”
 

Nakon mise, u okviru kratkog kulturnog programa na lokalnom Bucinom salašu, prisećali su se proteklih 25 godina, a podeljene su i zahvalnice.

Robert Kovač, predsednik temerinskog Društva ljubitelja bašte: „Društvo je osnovano 30. januaa 1997. godine.  Idejni tvorac društva je Pal Majoroš, koji je i sad među nama. Druženje je nastalo da okupi lokalne proizvođače, vinare, vinogradare, cvećare u jednu grupu i tako je nastalo Društvo.”
 

Skupu je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

„Ono što rade, posvećenost koja ih karakteriše, sada seže generacijama unazad, daleko van granica Temerina. Mislim da je to svojevrsno dostignuće za sve i zato sam smatrao da je bilo važno da dođem danas ovde da zajedno slavimo i da im se zahvalim  za ovih četvrt veka.”

Dan je završen uz muzičku zabavu.

Društvo prijatelja bašte

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.