Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pre dve godine migranti su srušili granični prelaz

2017.09.17
11:57
2017.10.04
12:38
Tačno dve godine je prošlo od kako su ilegalni migranti srušili ogradu na graničnom prelazu Horgoš – Reske. Tada je povređeno više policajaca i migranata.

Prema mišljenju Horgošana nakon izgradnje ograde na granici više migranata je ostalo zaglavljeno na ovoj teritoriji, ali nakon toga je značajno pao broj migranata koji ovamo dolaze.

Na graničnom prelazu Horgoš – Reske 2 ponovo prelaze automobili, biciklisti i pešaci, koji žele da dospeju u Evropsku uniju. Pre dve godine ilegalni migranti su preplavili ovaj deo granice.

Dramatični snimci načinjeni su 16. septembra 2015. godine kada je ogromni broj migranata nasrnuo na prelaz između Horgoša i Reske. Alen Doro, urednik i izveštač Panon RTV tada je javio: „I dalje gađaju policajce kamenjem, međutim, oni ih stalno odguruju. I sa ove udaljenosti je vidljivo da okršaji id alje traju“.

Nakon dve godine, naš saradnik sumira događaje: „Pre dve godine kada smo popodne stigli sa kolegom snimateljem Andorom Ostrogoncem, odmah smo videli da se ovde skupila grupa od više hiljada ljudi koji su skandirali, da Mađarska otvori kapiju kako bi migranti mogli da uđu. To se nije dogodilo, i migranti su nasrnuli na ogradu. Bilo je i suzavca i vodenih topova. Sukobili su se mađarskom vojskom, i mi smo to neposredno doživeli“.

Mađarska vlada je u leto 2015. godine donela odluku da i fizički zatvori granicu između Srbije i Mađarske. Ograda je podignuta da se spreči ptirisak migranata na kontinent.

Erika Šerfozo smatra da ova ograda nije potpuno zaštitila Vojvođane, iako je broj migranata zanačajno smanjen na ovoj teritoriji. „Nas nije odbranila ograda jer migranti ostaju ovde, ili ih vrate. Ovde se zadržavaju, na ovom prostoru koji se zove džungla, ali i na drugim mestima“.

Pre dve godine pokraden je i voćnjak Đenđi Tilinko „Tada smo jako osećali posledice jer je u voćnjaku kampovalo hiljade migranata. Nismo brali ni jabuke, ni breskve, ništa. Krompir su išutirali, kao da je krdo krava prešlo preko njih“.

Mihalj Hužvar u subotu ujutru radio je u blizini šume u kojoj su mesecima boravili migranti. „Tamo su na malohorgoškom salašu. Juče je tamo bilo dva ili tri vozila, donose im hranu, ili nešto drugo, ne znamo. Samo ih vidimo tamo. Odatle izlaze samo po jabuke ili po nešto drugo.“

Horgošani kažu da da u centru naselja samo povremeno naiđu na migrante koji stižu sa Bliskog Istoka.

granica
migranti
ograda

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.