Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Prečišćena otpadna voda i za zalivanje oranica

2021.05.17
16:42
2021.05.18
17:00
Forrás
Panon RTV
U Kongresnom centru „Master“ u Novom Sadu danas pre podne održana je završna konferencija IPA projekta veznog za vodosnabdevanje.

Ni epidemija virusa korone nije uspela da spreči da se tokom četiri godine izgradi sistem rezervoara na peščanom tlu južne Mađarske i severa Vojvodine. Partneri u projektu koji je sada okončan su bili Direktorat za upravljanje vodama u okrugu Donja Tisa, Pokrajinski sekretarijat za poljopirvredu, vodoprivredu i gazdovanje šumama, kao i Opština Kanjiža. Projekat je ispunio sva očekivanja Evropske unije, a jedinstven je u Srbiji.

Govorimo o projektu ukupne vrednosti 220 miliona dinara, što je sa finansijskog stanovišta bio ogroman izazov za lokalnu samouprave Kanjiža, s obzirom da je ukupan godišnji budžet 850 miliona dinara. Zbog toga je proteklih godina trebalo veoma promišljeno i dobro planirati. S druge strane, to je i na tehničkom nivou bio izazov, jer smo proširivali kapacitet postojećeg prečistača otpadnih voda u Kanjiži, i uspeli da ga dogradimo na taj nivo da odgovara svim očekivanja Evropske unije“ objasnio je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža.

Panon RTV

Cilj projekta je da se i u praksi pokaže da se može realizovati izgradnja takvog prečistača otpadnih voda, čijom prečišćenom vodom je moguće zalivati okolne oranice. Od ukupnog troška 85 odsto je obezbedila Evropska unija. Reč je o jednom od do sada najvećih ostvarenih projekata u Vojvodini, koji je po svim tačkama izuzetan.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dobio je 900 hiljada evra, od čega je ovaj sekretarijat uspeo da nabavi 2.500 metara mobilnih ustava u cilju sprečavanja poplava“ rekao je Predrag Rajić, rukovidlac projekta WASIDCA.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar je rekao da pre ostvarivanja ovog projekta Vojvodina uopšte nije raspolagala mobilnim barijerama.

„U okviru projekta 45 osoba je obučeno kako bi u bilo kom trenutku mogle da primene i stave u pogon ove mobilne ustave.“

One su za sada smeštene u magacin JP „Vode Vojvodine“ i u slučaju poplavnih voda bilo gde mogu brzo biti postavljene.

otpadna voda
zalivanje
IPA projekat
Novi Sad

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.