Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Predstava „Ostajem ostati"

2022.01.21
15:17
2022.01.21
16:39
Forrás
Pannon RTV
Otići ili ostati u domovini? Možemo li zadržati svoj identitet u drugom jezičkom okruženju? Što znači dom?

Između ostalog, ovim pitanjima se bavi i predstava trupe „vART klub" pod nazivom „Ostajem ostati", koja je predstavljena povodom Dana mađarske kulture u organizaciji Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra (VM4K).

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Predstava pod nazivom „Ostajem ostati" obrađuje aktuelne probleme. Razmatra prvenstveno pitanje odlaska ili ostanka u domovini. Produkcija je inspirirana pesmom „Talisman" pesnika Šandora Vereša.

Gabriela Crnković, rediteljka: „Pojavljuju se različite teme, a iseljavanje povezuje sve te teme. Razgovaramo o jeziku, našem jeziku, kome je zašto važno, ili šta je manje važno, je li važno kojim jezikom govorimo ili ne, ili je stvar u tome kako živimo ili gde živimo, gde ko smatra da mu se nalazi dom."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Predstava je nastala tokom epidemije korona virusa, kada mnogi nisu mogli da posete svoje porodice. Osim književnih tekstova, sadržaj komada čine i sopstveni tekstovi i životne priče.

Bence Salai, glumac: "Ovo nam je bilo važno jer je tema lična. Dakle, da možemo razgovarati o onome što utiče na nas, ili u najboljem slučaju, da govorimo o onome u čega se do određenog nivoa razumemo ili je povezana sa nama. Za nas se ova tema odlaska ili ostanka stalno nameće i među kolegama i unutar porodice."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ovom predstavom je otvorena i ovogodišnja sezona serije događaja pod nazivom „Četvrtkom uveče" u organizaciji Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra (VM4K).

Lila Lukač, saradnica Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra (VM4K): „Ova predstava je posvećena Danu mađarske kulture, a otvoriće i programski sadržaj pod nazivom „Četvrtkom uveče". Zatim, svake nedelje, nakon zimske pauze, svakog četvrtka, ponovno čekamo zainteresovane, publiku i goste sa šarolikim programom."

Dan mađarske kulture obeležava se od 1989. godine, 22. januara, u spomen na činjenicu da je Ferenc Kelčei na današnji dan završio rukopis pesme Himna.

VM4K
domovina
inostranstvo

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.