Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš

2022.12.03
10:49
2022.12.03
17:12
Forrás
Pannon RTV
U pozorištu “Kostolanji Deže” u Subotici u okviru programskog serijala “Dezireov tramvaj” je predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš pod naslovom “Lepe Amalije”. Roman je objavljen od strane Izdavačkog zavoda “Forum”.

Istorijska nit ovog romana Lepe Amalije se proteže kroz 20. vek. Kroz razne dokumente iz prošlosti i novinske članke pokušava da se otkrije sve ono što je zaboravljeno. Interpretira davne događaje iz nove perspektive – rečeno je na predstavljanju knjige.

Ildiko Lovaš, pisac: „Za mene je važnije da razumem ono što se dogodilo. Verujem u transgeneracijske stvari. Da budem iskrena, kako bismo vi i ja stajali ovde da nemamo transgeneracijske priče i traume. Mislim da ljudski život ne postoji bez traume. Mislim da ne postoji neko jedinstvo zajednice, može to biti bilo kakva zajednica, bez traume. Dok prenosimo trauma koje su nas zadesile, ujedno prenosimo i priče koje ih prate. Pitanje je na šta se fokusiramo. Mislila sam da kao pisac želim da napišem uzbudljivu priču, ne bezbolnu, ali zanimljivu."

Pannon RTV/Raffai Csaba

U okviru programskog serijala razgovor sa Ildikom Lovaš je vodio pisac Gabor Virag, director Izdavačkog zavoda “Forum”. Kako je rekao, roman “Lepe Amalije” je jedno od nezaobilaznih dela vojvođanske mađarske književnosti.

Gabor Virag, direktor Izdavačkog zavoda “Forum”: „Ovo delo je nezaobilazno u čitalačkoj literaturi, s jedne strane, zbog teme. Pokušava se suočiti s našom stvarnošću 20. veka. U epilogu knjige postoji vrlo važna reč. To se odnosi na tumačenje prošlosti. Jer autorka pokušava ponovo da proživi ili protumači sve što nam se događalo u 20. veku. Ovde pod rečju nama se mislim na vojvođansku mađarsku manjinu, odnosno mađarsku zajednicu.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Roman je objavljen od strane Izdavačkog zavoda “Forum”

Ildiko Lovaš
roman
Gabor Virag

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije