Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Predstavljena knjiga poezije "Novi duhovni most"

2022.07.02
13:51
2022.07.02
16:19
Forrás
Pannon RTV
Predstavljena je knjiga "Novi duhovni most: Novi Sad-Budimpešta", koju su priredili Đeze Bordaš i Marieta Vujičić. Zbirka na šest jezika sadrži pesme 22 pesnika povezanih sa Novim Sadom i 22 pesnika povezanih sa Budimpeštom.

Prezentacija je održana na obali Dunava, na Ribarskom ostrvu.

Nakon relacije Novi Sad-Temišvar i Novi Sad-Bratislava, ova knjiga je najnovije izdanje iz serije knjiga "Novi duhovni most".

Marieta Vujičić, priređivač: „Kad me je kolega Đeze Bordaš zamolio, bila sam fantastično srećna, jer sam više od 17 godina bila urednica, ne samo književna prevoditeljka, nego i urednica. Tako sam se ponovo vratila mom izvornom pravom zadatku koji je bio moj, i prihvatila sam se s takvim entuzijazmom da sam nakon otprilike mesec dana već videla koji pesnici će biti uvršteni u knjigu."

Pannon RTV

Zbirka sadrži po dve pesme u izvornom obliku i prevodu od 22 savremena pesnika iz Novog Sada i 22 pesnika iz Budimpešte. Broj 22 nije slučajan jer je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture.

Đeze Bordaš, priređivač: "Teško je prevoditi pesme, pa nismo forsirali stvari, ali tamo gde smo smatrali da prevodi donose visok nivo kvaliteta, uvrstili smo ih u ovu zbirku. Dakle, ovde se, zapravo, nalazi oko 80-90 pesama od 44 pesnika u ovoj lepoj, multikulturalnoj zbirci pesama, mogu je slobodno tako nazvati, jer mislim da takva knjiga, na pet jezika i šest stilova pisanja, nije ipak publikovana u Vojvodini."

Pannon RTV

Događaj je organizovan u sklopu Književnog festivala "Perpetuum mobile", a zbirku je izdalo Društvo novosadskih književnika.

knjiga
Novi Sad

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.