Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Predstavljena knjiga „Srbi u Banatu”

2023.02.01
12:07
2023.02.01
16:49
Forrás
Panon RTV
U Gradskoj biblioteci u Pančevu predstavljena je knjiga „Srbi u Banatu” na srpskom jeziku, autorskog dvojca Ferenca Nemeta i Milana Micića.

Dvojica autora pokušali su da u jednom novom svetlu predstave suživot srpskog i mađarskog naroda u XV  i XVI veku.

Njihova želja je da ova knjiga u narednom periodu bude objavljena i na mađarskom jeziku.

Ferenc Nemet, autor, univerzitetski profesor: „Ona obrađuje jedan važan period, oko 200 godina, između 1411. i 1594. godine, kada su srpsko-mađarski odnosi bili veoma intenzivni i dobri, kada su se Srbi i Mađari u bitkama protiv Turaka borili zajedno, kada su se Srbi u nekoliko talasa selili u Mađarsku, bežeći i od Turaka, kada su sklapani mešoviti brakovi. Ukratko, ova dva veka mogu poslužiti kao primer u našoj zajedničkoj istoriji i želeli smo – i mislim da smo u tome uspeli – da to, zajedno sa kolegom Milanom Micićem, prikažemo.”

knjiga
Pančevo

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.