Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

2020-02-22
18:57
Forrás
Pannon RTV
U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Gosti Prela su krunili kukuruz, pravili su testo i zidali dvorac od čutki. Ovogodišnja manifestacija koja promoviše čuvanje tradicije imala je oko 350 učesnika. Na ovom događaju se oživljavaju stari običaji koji su vezani za ovomesto u Bačkoj. Erika Kokić, predsednica Kulturno-umetničkog društva Bratstvo iz Bajše: „Porodice su se međusobno posećivale i zajedno se zabavljale. Žene su radile ručne radove, pravile su testo, muškarci su radili, krunili, a deca su se igrala. To je bila živa praksa u selu sve do sedamdesetih godina, i tu tradiciju oživljava Prelo."

Manifestacija takođe govori i o zajedništvu. Pripadnici različitih nacionalnih zajednica okupljaju se da bi se družili i zabavili. Ove godine gosti su došli i iz Rumunije i Mađarske. Adam Nađ, umetnički direktor plesne grupe "Kontyvirag" iz Mađarske: „I naši prijatelji iz Bajše dolaze kod nas, na naše manifestacije, a kada možemo, i meštani Tara, porodice dolaze ovde u Bajšu. U proteklom periodu su se zapravo tu rodila mnoga, ozbiljna prijateljstva."

Na manifestaciji gosti stare običaje oživljavaju uz pomoć različitih igara spretnostio. Manifestacija takođe sadrži i kulturni program u kome učestvuju horovi i folklorne grupe. Ana Seke, etnografkinja: „Postoji i preskakanje prepreka, i to me je baš nasmejalo. Kako se to može izvesti u širokoj suknji. Naši stariji su znali da se zabave. Bez novca, to je veoma važno. Dakle nije im bila potrebna finansijska pozadina kako bi se opustili."

Prelo su zajednički organizovali Mesna zajednica Bajša i civilne organizacije iz sela, rekao je Karolj Lackovič, predsednik saveta MZ Bajša: „Drago mi je što ima puno dece, puno mladih. Bratska mesta su tu, u apsolutnom broju. Uvek dolaze sve mlađi i važno nam je da pokažemo kako su se ljudi nekada zabavljali. To je smisao ovoga, da predamo običaje mlađim generacijama."

Plamen Prela je ove godine upalio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine. Nakon kulturnog programa i takmičenja, organizatori su za goste pripremili ručak i muzički program, koji je trajao do večernjih sati.

Bajša
Prelo
običaji

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije