Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Prema rečima lokalnog stanovništva, situacija u Majdanu i Rabeu je skoro neodrživa

2020.12.12
21:35
2020.12.12
21:41
Forrás
Pannon RTV
Uprkos činjenici da su nadležni organi u subotu ujutru odneli 170 ilegalnih migranata, oko podneva je ponovo bilo moguće sresti migrante u centru Majdana i Rabea. Meštani kažu da je situacija gotovo neodrživa.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Prema rečima stanovnika Majdana, migranti prave probleme u naselju.

Đerđ Čanji, Majdan: „Skidaju letve sa svega. Uništavaju prazne kuće, samo mi nije jasno zašto prave cirkus. Polupaju prozore, skidaju vrata. Kada odu, oni koji dođu posle njih rade to isto."

Ištvan Domonkoš, Majdan: „Unište svaku kuću. Danas, sve ono što je građevinski materijal, skidaju krovove, lože drvene materijale, ovo selo je bilo tako lepo, prelepo malo selo, bilo je veoma lepo selo."

Prema tvrdnjama Ester Domonkoš, migranti redovno ulaze u njeno dvorište.

Ester Domonkoš, Majdan: „Veoma se bojimo, ne samo ja, ne govorim samo u svoje ime. Mi smo stariji, u ovom selu već ima vrlo malo mladih, vrlo malo. Svi su stariji i mi ih se bojimo, i to jako, zaključavamo se, ne usuđujemo se da izađemo."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dok je naša ekipa bila tamo, videla je napakovane migrante, u nekoliko slučajeva, migrante umotane u ćebad.

Antal Šulj, Majdan: „Ne možemo više da izađemo iz sela, ima ih tri puta više od nas, ukupno u dva sela. I sada, danas su odveli u 6 autobusa, a policija ih i dalje traži, vidite da je policija sve vreme tamo. Komšije su pune, sve prazne kuće su pune. Dakle, ovde ih ima oko pet ili šest stotina."

Robert Pioker, Majdan: „Ulica je puna svaki dan, i prazne kuće takođe, i sve ostalo. Dosadili su nam već jako."

Prema rečima stanovnika Majdana, naselju smeštenom u blizini srpsko-mađarsko-rumunske tromeđe, dobro je što policija odvodi migrante, ali oni se neprestano vraćaju. Prema njihovim rečima, migranti često dolaze taksijem.

migrant
kriza
Majdan
Rabe
neodrživo
situacija
policija

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon