Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Preminuo Šandor Egereši

2021.09.05
19:50
Forrás
Magyar Szó
U 57-oj godini preminuo je Šandor Egereši, nekadašnji predsednik i potpredsednik Skupštine Vojvodine, i predsednik poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara.

Poslednjih godina bio je na funkciji pomoćnika sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Već kao dvadesetogodišnjak imao je političku poziciju u pokrajinskom Savezu socijalističke omladine, da bi nakon istorijskog formiranja Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara tu nastavio svoju političku karijeru.

Tokom 90-tih godina bio je organizator više antiratnih demonstracija.

Od 1989. godine šest puta je osvajao mandat za pokrajinskog poslanika zahvaljujući glasovima građana Bačke Topole.

Jedan je od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara 1994. godine i od početka jedan od njenih rukovodećih članova.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je potpredsednik Skupštine Vojvodine, da bi 2008. godine bio izabran za predsednika vojvođanske Skupštine.

U interesu saradnje Vojvodine sa evropskim regijama nastavio je sa međunarodnim aktivnostima. Od njega potiče ideja o formiranju kampova tolerancije i formiranje regionalnog centra tolerancije u „prestonici tolerancije", u Bačkoj Topoli.

Šandor Egereši
SVM
Savez vojvođanskih Mađara
predsednik
Skupština Vojvodine

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.